Centar: Više nasilja nad LGBT osobama nego u izveštaju

Vesti 23. maj. 201810:20 > 10:23
Podeli:
Izvor: Pixabay

Gej-lezbejski info centar ocenio je danas da su fizičko nasilje i pretnje LGBT osobama u Srbiji i dalje mnogobrojne i da brojke koje je predstavila nevladina organizacija "Da se zna" nikako ne predstavljaju realno stanje.

Izveštaj ‘Podaci, a ne zvona i praporci’, koji je predstavljen prekjuče u Medija centru prikazuje samo podatke do kojih je organizacija ‘Da se zna’ uspela da dodje, nikako realnu sliku. Osam prikupljenih slučajeva fizičkog nasilja nad LGBT osobama za godinu dana pre svega pokazuje manjak kapaciteta za prikupljanje podataka i nesaradnju sa drugim organizacijama koje prikupljaju slučajeve, nikako realno stanje na terenu!“, ocenio je u saopštenju taj centar.

Organizacija „Da se zna“ predstavila je u ponedeljak izveštaj „Podaci, a ne zvona i praporci – diskriminatorni incidenti i zločini motivisani homofobijom i transfobijom“ u kojem je navedeno da je u Srbiji u 2017. godini evidentirano 20 zločina iz mržnje, pet diskriminatornih incidenata i pet slučajeva govora mržnje direktno upućenih LGBT pojedincu ili organizaciji.

Gej-lezbejski info centar je apelovao na organizaciju „Da se zna“ da počne saradnju s drugim organizacijama kako bi ostvarila bolji uvid u realno stanje i kako u javnosti ne bi nastupala samo s podacima do kojih je sama uspela da dodje, jer se tako dovodi u zabludu i javnost u Srbiji i LGBT populacija o realnom stanju i broju slučajeva fizičkog nasilja motivisanih seksualnom orijentacijom.

„Nažalost, uprkos redovnom održavanju dve Parade ponosa godišnje u Beogradu, Strategijama i Akcionim planovima Vlade Srbije, fizičko nasilje i pretnje fizičkim nasiljem su i dalje prisutne u velikom broju, a reakcija policije i tužilaštva i dalje neadekvatne! Iznošenje nepotpunih i netačnih informacija u javnost neće se doprineti rešavanju ovog problema, već njegovom ignorisanju i stavljanju pod tepih od strane državnih institucija“, dodaje se u saopštenju.