Brnabić: Podržavamo težnju Francuske da se EU reformiše

Vesti 22. maj 201820:07 > 20:09
Tanjug/Rade Prelić

Srbija i Zapadni Balkan imaju jasnu evropsku perspektivu i Francuska će nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu, rekao je u Beogradu predsednik Odbora za evropske poslove u Senatu Francuske Žan Bize na sastanku sa srpskom premijerkom Anom Brnabić.

Bize, koji predvodi delegaciju Odbora za evropske poslove Senata Francuske u poseti Beogradu, rekao je da je neophodno da Beograd i Priština nastave dijalog kako bi se došlo do, kako je naveo, obostrano prihvatljivog rešenja, uz snažniju podršku Evropske unije, saopštila je Vlada Srbije posle sastanka.

U saopštenju je navedeno da je Bize razgovore sa zvaničnicima u Srbiji ocenio kao izuzetno pozitivne i istakao da je impresioniran vizijom koju predsednica Vlade i lideri Srbije imaju za svoju zemlju.

Bize je rekao da Srbija i region Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu, što je, kako je kazao, još jednom potvrđeno i na prošlonedeljnom Samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Sofiji, i istakao da će Francuska nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

Ana Brnabić je ponovila spremnost Srbije za dijalog i pronalaženje kompromisnog rešenja koje će obezbediti stabilnost i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Premijerka je istakla da je Srbija implementirala brojne sporazume postignute u okviru dijaloga prethodnih godina, ali je dodala da je neophodno da i druga strana sprovede dogovoreno, a pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

Brnabić je ocenila u razgovoru sa delegacijom Odbora Senata Francuske za evropske poslove da je Srbija izuzetno posvećena reformama države kako bi u budućnosti postala ravnopravan partner, a ne samo jedna od članica EU.

Ona je kazala da Srbija razume i podržava težnju Francuske i drugih država EU ka unutrašnjem jačanju i reformama u samoj Uniji, imajući u vidu da je to važno ne samo za njene članice, već i za Srbiju i ostale zemlje Zapadnog Balkana koje su na putu pristupanja.

Francuski predsednik Emanuel Makron je 17. maja u Sofiji pozvao na oprez prema daljem širenju članstva Evropske unije, rekavši da prethodno zemlje-kandidati treba da sprovedu reforme i da treba da dođe do boljeg funkcionisanja same Unije. Makron je rekao da „s puno opreza i obzira treba gledati na svako novo proširenje“, mada je dodao da se zalaže da se Zapadni Balkan „usidri u Evropu“.

Premijerka Srbije je rekla da očekuje da predsednik Francuske Emanuel Makron poseti Srbiju do kraja ove godine, što bi, kako je navela, bila izuzetna prilika da se učvrsti prijateljstvo dve države.

Prema rečima Ane Brnabić, članstvo u Evropskoj uniji, koja je pre svega zajednica vrednosti i prava, predstavlja deljenje vrednosti i principa, uključujući poštovanje vladavine prava i borbu protiv korupcije.