Vučić spustio loptu posle Vulinovog izliva evroskepticizma

Vesti 22. maj 201819:04 > 19:13
Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić spušta loptu posle Vulinove izjave da Srbija treba da razmisli o promeni spoljne politike ako je za Uniju ključan samo odnos prema kosovskom problemu. Kaže da se Srbija nalazi na evropskom putu, dok izjavu šefa Delegacije EU u Srbiji da je rešenje kosovskog pitanja uslov za članstvo, naziva "preciznom i tačnom".

I dalje se ne stišavaju reakcije na poruku ministra Aleksandra Vulina o promeni spoljne politike ako je Briselu važno samo rešenje pitanja Kosova. Ali, danas, predsednik Aleksandar Vučić spušta loptu i poručuje da od toga nema ništa.

Analitičari u priči koju je pokrenula izjava šefa delegacije Evropske unije u Srbiji ne prepoznaju disonantne tonove u vlasti niti tihu najavu promene spoljne poltike već, kako kažu, više puta viđen model komunikacije kako sa biračima u Srbiji tako i sa zapadnim partnerima

Od promene spoljne politike Srbije definitivno ništa, poručuje iz Azerbejdžana predsednik Vučić.

“Politika Srbije je njen evropski put i očuvanje, održavanje i unapređenje prijateljstva sa našim tradicionalnim prijateljima i saveznicima kakvi su Rusija i Kina. Dakle, to je politika Srbije i ta politika se neće promeniti zbog jedne, dve ili pet izjava”, naveo je on.

A izjave je bilo dve. Prvo je šef delegacije Evropske unije u Srbiji rekao da je rešenje problema Kosova ključno za članstvo Srbije u EU.

“Izjava Sema Fabricija je bila precizna i tačna – da li se to nama sviđa ili ne, pa to smo znali”, istakao je Vučić.

Znao ili ne, ministar odbrane je na izjavu šefa misije EU reagovao predlogom: ako je ključan samo odnos prema kosovskom problemu, onda treba razmisliti o promeni spoljne politike i krenuti svojim putem.

Izjave Fabricija i Vulina su nepotrebne i prenaglašene zaključila je za „Večernje novosti“ ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Posle nadgornjavanja preko štampe, Jadranka Joksimović i Sem Fabrici zajedno su obišli sajam projekata koje je finansirala Evropska unija. Ali je ministarka novinarska pitanja izbegla, dok šef misije EU na pitanja nije želeo da odgovara.

Sve ovo još jedna je predstava za javnost, zaključuje Nikola Burazer sa portala European Western Balkans.

“Dugi niz godina ovde se po istom receptu, svaki put kada dođe bilo kakav hladni tuš sa Zapada, čuju neki disonantni tonovi u Vladi, govori se o saradnji sa Rusijom, ide se u posetu Moskvi i tako dalje. Tako da i to predstavlja neku vrstu balansiranja i neke poruke domaćoj javnosti pre svega, ali i članicama Evropske unije da Srbija ipak ima neku alternativu i da tu postoje neki drugačiji glasovi unutar vlade Srbije i da bi ta politika mogla da se promeni”, ocenjuje Burazer.

Razumevanje za izjavu Vulina pokazao je samo ministar spoljnih poslova. Ipak, Dačić kaže da spoljnopolitički prioritet Srbije ostaje priključenje EU koju upozorava da Srbija neće trgovati u vezi s Kosovom zarad rokova za članstvo u Uniji.