Vučić: Zlatno doba za Srbiju do 2022, ako sačuva stabilnost

Vesti 22. maj. 201813:44 > 13:49
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će od 2018. do 2022. godine biti zlatno doba Srbije, ukoliko ona uspe da sačuva mir i stabilnost.

„Nijedne godine nam rast neće ići ispod 4 – 4,5 odsto. Budemo li čuvali suficit u budžetu biće novca više nego ikada, živeće se bolje nego ikada, ali imamo jedan težak, užasno težak uslov, a to je da sačuvamo mir i stabilnost“, rekao je Vučić novinarima tokom posete Bakuu.

On je rekao da zbog vrlo komplikovanih odnosa u svetu, vrlo teške situacije u regionu, a posebno zbog odnosa Beograda i Prištine, to nije lak posao.

„Ali verujem da uz pamet, trpeljivost i strpljenje građana Srbije to možemo da učinimo“, dodao je.

Vučić je rekao da je veoma zadovoljan posetom Azerbejdžanu i razgovorima sa predstavnicima kompanija iz te zemlje koje su pokazale interesovanje za ulaganje u hemijski kompleks, banjski turizam i poljoprivredu.

On je rekao da će u septembru u Beogradu biti održan sastanak mešovite komisije i poslovni forum dve zemlje.

Privrednicima Azerbejdžana: Nudimo najpovoljnije uslove

Vučić je u Bakuu pozvao poslovne ljude Azerbejdžana da ulažu u Srbiju i ukazao na pozitivne ekonomske promene koje su se dogodile u Srbiji od njegove poslednje posete, u svojstvu premijera, pre tri godine.

„Iskoristio bih priliku za one koji nisu bili u Srbiji i koji nisu investirali u Srbiju i zamolio bih vas da dođete u našu zemlju jer mi nudimo najpovoljnije uslove i najpovoljnije podstreke države“, rekao je Vučić na privrednom forumu u Bakuu.

 On je rekao da će za svaki posao, od nekretnina, hotelijerstva, zdravstvenog turizma, do hemijskog biznisa u Srbiji dobiti najpovoljnije uslove i najpovoljnije podstreke i podsticaje države i u smislu neplaćanja poreza za određeni period i u smislu direktne državne pomoći za broj zaposlenih, državne podrške u izgradnji putne, gasne i druge energetske infrastrukture.

„Gde god u našem okruženju, dakle na jugoistoku Evrope pa čak i u centralnoj i zapadnoj Evropi, gde god nađete uslove u kojima ćete moći da imate obučenu radnu snagu, a da cena te radne snage nije visoka a da istovremeno imate tako značajnu pomoć države otiđite u tu državu ja vam garantujem da nigde nećete dobiti značajniju pomoć države nego što je to u Srbiji, i zato želim da vam kažem – dobrodošli u našu zemlju,“ rekao je Vučić.

On je dodao da će isto tako prilikom posete predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva Srbiji, ali i mnogo pre toga u Srbiji ohrabriti neke od srpskih biznismena da dođu da ulažu u Baku i Azerbejdžan.

Vučić je ukazao da ima prostora za dalji razvoj poslovnih odnosa dve zemlje koji treba da dostignu nivo političkih, dobrih odnosa i rekao da za to postoje brojni uslovi.

Tokom ove posete donet je veliki broj dokumenata koji su važni za poslovanje obe zemlje, rekao je Vučić i dodao da su juče predsednik Alijev i on potpisali i Akcioni plan za sprovođenje strateškog sporazuma Srbije i Azerbejdžana izrazivši nadu da će to dati novu energiju za razvoj njihovih odnosa.

On je podsetio da Srbija treću godinu za redom ima suficit u svom budžetu, da je „dramatično smanjila svoj javni dug sa 79 odsto na 59 odsto“ i da će dug pasti na ispod 50 odsto pre kraja ove godine. Rekao je da su mere fiskalne konsolidacije o kojima su govorili pre tri godine donele dobre rezultate i da se iz godine u godinu povećavaju plate i penzije građanima Srbije, da Srbija nema problema s javnim dugom, ni problema u budžetu.

„Nikada u srpskoj istoriji se nije dogodilo da država tri godine ima suficit u budžetu, to je za nas veoma važno da smo uspeli da postignemo kao i da snizimo nezaposlenost sa 26 odsto na 12,9 odsto“, rekao je Vučić.

Vučić, koji danas završava posetu Azerbejdžanu, je u Bakuu razgovarao i sa predsednikom parlamenta Oktajem Asadovim, a u razgovoru je izražena spremnost za jačanje ukupne saradnje dve zemlje.

Vučić je najavio skoro ukidanje viza za državljane Azerbejdžana i zahvalio na podršci te zemlje teritorijalnoj celovitosti i integritetu Srbije.

Asadov je izrazio uverenje da će poseta predsednika Srbije dati podstrek razvoju bilateralnih odnosa koji su „bliski i topli“.

„Naša istorija je slična, imali smo teške trenutke, suočili smo se sa separatizmom“, rekao je Asadov.

On je podsetio da su Srbija i Azerbejdžan do sada potpisali 27 sporazuma i dokumenata, a tokom ove posete još šest i dodao da je Azerbejdžan zainteresovan za razvoj trgovinske saradnje koja sada nije na zadovoljavajućem nivou.

Predsednik Srbije danas je u Bakuu prisustvovao i otvaranju Centra za srpski jezik i kulturu na Azerbejdžanskom univerzitetu za jezike gde mu je uručen i počasni doktorat.

On je jutros položio venac na spomenik Hejdaru Alijevu, kao i na Spomenik palim borcima.