Saracin i Joksimović: Napredak država biće vrednovan

Vesti 22. maj 201813:28 > 13:33
Tanjug/Sava Radovanović

Član Odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa EU Manuel Saracin rekao je u razgovoru sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, da politika proširenja nije za neke članice EU popularna tema, ali da će svakako pojedinačni napredak država u procesu EI biti vrednovan.

Kako je saopštio kabinet ministarke, Joksimović i Saracin su saglasni da reforme u Poglavljima 23 i 24, koja obuhvataju oblasti reforme pravosudja, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda od velikog značaja za proces EI, ali pre svega za modernizaciju i ukupan napredak države.

Oni su ocenili da je prošlonedeljni Samit u Sofiji, uprkos brojnim izazovima i novim temama koje se pojavljuju i u EU, ipak poslao poruku o evropskoj perspektivi regiona, kao i da su povezivanje i saradnja u regionu vrednosti na kojima insistira i Srbija – jer bez njih nema mira, napretka i stabilnosti regiona.

Jadranka Joksimović je zahvalila Nemačkoj, važnom strateškom partneru Srbije, na pomoći i podršci u procesu pristupanja.

Sagovornici su ocenili da su odnosi Srbije i Nemačke izuzetno dobri i da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Đurić sa Sarazinom o toku dijaloga Beograda i Prištine i o problemima Srba na KiM

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa poslanikom nemačkog Bundestaga Manuelom Sarazinom o toku dijaloga Beograda i Prištine, kao i o problemima Srba na Kosovu i Metohiji.

Navodeći da je nivo održivog povratka interno raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju zanemarljiv, Đurić je kazao i da je Beograd ispunio sve dogovore iz Briselskog sporazuma, a da Priština pet godina kasni sa formiranjem Zajednice srpskih opština, što je, kako je rekao, njena najveća i najvažnija obaveza.

Đurić je upoznao nemačkog parlamentarca i sa rezultatima unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, navodeći da je Beograd opredeljen za rešavanje svih nesuglasica sa Prištinom dijalogom i političkim sredstvima, prenela je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Sastanku u Beogradu prisustvovao je i ambasador Nemačke Aksel Ditman.