Joksimović: Izjave Vulina i Fabricija prenaglašene

Vesti 22. maj. 201809:14 > 09:14
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila da su reči ambasadora EU u Srbiji Sema Fabricija - da je Kosovo ključni uslov za EU, i reagovanje ministra odbrane Aleksandra Vulina da bi Srbija možda trebalo da promeni svoju spoljnu politiku, prenaglašene i nepotrebne, prenose Večernje novosti.

„Niti može samo pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine da bude najvažnije za naše integracije, niti Vlada vodi spoljnu politiku zasnovanu na trenutnom nepovoljnom raspoloženju u nekim članicama EU oko proširenja priprema za evropske izbore u maju iduće godine“, rekla je Jadranka Joksimović za Večernje novosti.

Ona je podvukla da su EU integracije glavni spoljnopolitički cilj Srbije koji nam je do sada doneo stabilnost, nove investicije iz prevashodno članica EU, novi bolji imidž i međunarodni ugled i srazmeran uticaj, znatna bespovratna sredstva i fondove iz EU, viznu liberalizaciju.

„Uprkos brojnim interesima nekih iz zemalja izvan EU i nekih iz same EU da obeshrabre Srbiju porukama koje bi trebalo da izazovu frustraciju i neraspoloženje znamo šta su interesi građana i nastavićemo rad na reformi društva i ekonomskom napretku“, istakla je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je za „Blic“ od nedelje da je Kosovo ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ne i jedini. Ministar odbrane Aleksandar Vulin reagovao je izjavom da bi Srbija možda trebalo da promeni svoju spoljnu politiku, ukoliko Evropskoj uniji prioritet bude rešavanje pitanja Kosova.