Dačić: Ima pritisaka oko Kosova, ali nećemo trgovati

Vesti 22. maj. 201808:48 > 08:48
Podeli:
Izvor: STRINGER / AFP

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da postoji pritisak na Srbiju da tokom ove ili sledeće godine postigne neki sporazum sa Prištinom, ali je i dodao da Beograd neće trgovati u vezi s Kosovom i Metohijom zarad rokova za članstvo u EU.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije kazao i da države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova greše kada tvrde da je taj proces nepovratan.

 „Kako može da bude nepovratan ako ima zemalja koje povlače odluku o priznanju? Veliki broj zemalja danas razmišlja o odluci da prizna Kosovo. Mnoge od njih imaju slične probleme, poput Papue Nove Gvineje koja ima referendum o otcepljenju dela svoje teritorije. Kad takvi problemi zakucaju na njihova vrata, moraju dobro da razmisle o priznanju Kosova“, kazao je ministar.

Po njegovim rečima, zapadne zemlje koje su medju prvima priznale nezavisnost Kosova brane tom odlukom svoju politiku iz devedesetih godina prošlog veka.

„Teško će oni promeniti stav o Kosovu, to je logičan kraj takve politike od raspada Jugoslavije preko bombardovanja do jednostranog proglašenja nezavisnosti. To je njihova samoodbrana ali ih strašno nervira što nagovaramo pojedine zemlje da povuku priznanje. Oni misle da je nemoguće da broj zemalja koje su priznale Kosovo padne ispod 100, samo neka misle tako“, kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, za Srbiju je važno da održava broj zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

„Za to su potrebni dobri bilateralni odnosi sa tim državama, česte posete, zajednički interesi. Postoji mnogo zemalja u koje retko idemo a kojima treba posvetiti veću pažnju, poput Azerbejdžana“, kazao je Dačić dodajući da se bez obzira na veličinu pojedinih država, mere njihovi glasovi u medjunarodnim organizacijama.

Komentarišući izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina o promeni prioriteta spoljne politike Srbije, Dačić je rekao da članstvo u EU ostaje jedan od prioriteta „ali ne po svaku cenu“.