Ćebić: Vulin pušta neke probne balone

Vesti 22. maj 201808:38 > 08:40
N1

Osvrćući se na izjavu ministra Aleksandra Vulina da, ako je Kosovo ključno za EU, to treba prihvatiti i nastaviti svojim putem, novinar nedeljnika Vreme Radoslav Ćebić ocenio je u Novom danu da Vulin prosto pušta neke probne balone i da pokriva deo biračkog tela koji ima drugačije mišljenje u vezi sa EU.

„U ovoj Vladi postoje ljudi koji prosto testiraju javno mnjenje. Jedan od njih je Vulin, on ne bi trebalo da bude deo te Vlade, po svojoj karijeri, nije zaslužio da bude ministar bilo čega, a pogotovo vojni. On može da pokriva jedan deo biračkog tela koji ima aspiraciju da se ne ide ka EU, dok Vučićeva politika zagovara ulazak u EU već odavno“, kaže Ćebić.

Kaže da mora da se sprovodi politika Vlade u nekim okvirima koji su zacrtani, onako kako je premijerka iznela u ekspozeu. 

„Imati toliko različitih mišljenja u okviru jedne vlade, to govori da ta vlada nije stabilna“, kaže on.

Kaže da ministar Vulin ima pravo da iznese lični stav, ali da se postavlja pitanje zašto je u toj Vladi koja „sprovodi politiku koju ti ne zastupaš“.

„Nije prvi put premijerki da toleriše disonantne tonove u svojoj vladi, što govori da je ona ne vodi. Samo se jednom naljutila, na ministra Popovića. Ne delim njegov stav, naprotiv, razumem da je premijerka imala primedbe na to, pretpostavljam da je to nju veoma lično pogodilo i da je zato tako reagovala, a za sve ostale trzavice nije reagovala“, kaže gost N1.

Govoreći o samom ulasku u EU, Ćebić kaže da je pratio Poglavlje 23, te ističe da to ne ide nikako.

„Ako to bude uslov da uđemo, nećemo ući nikad. Sve mislim da je negde i obećano Vučiću da sva ta poglavlja neće morati da se zatvore, da je najvažnije da Srbija prizna Kosovo“, kaže Ćebić.

Kaže da poruke Makrona nisu ohrabrujuće za region i za Srbiju, ali da u okviru EU postoje zemlje koje su zadužene za određene zemlje u pristupu.

„Da nije bilo Nemačke, pitanje je da li bi i kada Hrvatska ušla u EU. I predsednik igra na tu kartu, ne znam da li će se to dogoditi, ali ne bi bilo nemoguće. Vojničkim izrazom rečeno, Nemačka duži Srbiju što se tiče ulaska u EU“, kaže on.

Kaže da, što se tiče otvaranja poglavlja, to nije nemoguće do 2025. godine, ali da je pitanje „da li ova vlast to želi, da li je sposobna“.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu: