Vulin protiv državne politike: Kosovo pre članstva u EU

Vesti 21. maj. 201818:37 > 18:53
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Sava Radovanović

Šta govori izjava ministra Aleksandra Vulina - da treba razmisliti o promeni spoljne politike Srbije, ako je za Evropsku uniju ključan samo odnos prema kosovskom problemu? Vulin je time reagovao na izjavu šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija - da je Kosovo ključni element za pristupanje, ali ne i jedini.

  Da li se radi o ličnom mišljenju, diplomatskoj igri ili nagoveštaju promene državne politike? 

Ako je za Evropsku uniju važno samo Kosovo – to treba prihvatiti i nastaviti svojim putem, uveren je ministar odbrane. Međutim, za taj drugi put, koji nije precizirao, nema podršku ni u sopstvenim redovima, tačnije, ni od predsednice Vlade čiji je član.

„Oko toga nema odustajanja. Ministar Vulin može da ima svoje lično mišljenje oko toga, drugo je državna politika“, kaže premijerka Ana Brnabić.

A podrška Vulinovoj politici stiže iz Skupštine Srbije, sa čela Odbora za Kosovo u vidu odgovora na pitanje – da li je Vulinova izjava kontradiktorna zvaničnoj politici?

„Nije. Dakle, možda je on to u nešto drugačijoj formi rekao, ali potpuno su jasne stvari, mi nećemo da nas niko uslovljava, nećemo da prihvatimo uslov ako bi ga neko postavio. Evropska unija nije do sada postavila taj uslov“, kaže predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun (SNS).

Evropska unija je postavila poglavlje 35, podsećaju poslanici opozicije. 

„Teško je razumeti ministra Vulina, njemu mandat očigledno prolazi u veselju nečitanja svojih nadležnosti i u veselju nečitanja državne politike“, rekla je poslanica DS Gordana Čomić.

„To služi samo podizanju prašine, samo skretanju pažnje sa onoga što je više nego aktuelno na Kosovu i Metohiji, a to je izdaja“, smatra poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije, Slaviša Ristić.

„Ovakve izjave sigurno Vulin ne daje sam, očigledno daje po nečijem nalogu. A zvuči kao neki remetilački faktor, kao neka svađalica“, dodaje bivši ministar za Kosovo i Metohiju, Goran Bogadanović (SDS).

Po nalogu premijerke očigledno ne, ali po želji predsednika republike – verovatno, smatra urednik u Blicu Ivan Jovanović.

„To je negde diplomatska igra velikih igrača, ali negde ne mislim da nam dobro čine ovakve ishitrene izjave“, rekao je urednik deska u Blicu Ivan Jovanović.

Dobro ili ne, gotovo uvek je potpisnik takvih redova upravo Aleksandar Vulin, već treći mandat ministar u Vladi Srbije.