Vučić: Srbiji mnogo znači podrška Azerbejdžana oko Kosova

Vesti 21. maj. 201817:24 > 19:43
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Bakuu da Srbiji mnogo znači podrška Azerbejdžana i ocenio da počinje da se stvara blok poštovanja među zemljama koje drže do svoje nezavisnosti i slobode.

„Mnogo nam znači podrška Azerbejdžana oko Kosova i Metohije, ne mogu da kažem da počinje da se stvara blok zemalja, ali počinje da se stvara blok poštovanja medju zemljama koje drže do svoje nezavisnosti i slobode.

Azerbejdžan izuzetno poštuje Srbiju i Srbija izuzetno poštuje Azerbejdžan“, rekao je Vučić. Naveo je da je za Srbiju Azerbejdžan veoma važan kao član Organizacije islamskih zemalja, u kojoj mnogi nisu naklonjeni Srbiji po pitanju Kosova, zbog čega je važno „imati Azerbejdžan na svojoj strani“.

Vučić je rekao da trenutno najveći evropski problem predstavlja nova Vlada Italije koja najavljuje da će da radi sve suprotno od dosadašnje vlade Paola Djentilonija, uz pominjanje mogućnosti da Italija napusti evrozonu

„Zgušnjavaju se događaji na dnevnom nivou svuda i zato je važno da sa ovakvim zemljama kao što je Azerbejdžan pokušamo da čuvamo svoju nezavisnost, slobodu, mir i stabilnost, i da naše ekonomije idu napred“, kazao je Vučić.

Kad je reč o daljem napretku zemalja regiona ka EU, Vučić je naveo da treba sačekati odluke Evropske komisije u junu, ali je ocenio da je na samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja video da to „neće ići lako“ i da je klima u Evropi drugačija.

„U Sofiji sam video, i to svi znaju, da neće lako ići otvaranje pregovora za Albaniju i Makedoniju, bez obzira šta učinili. Klima u Evropi je drugačija, Francuska i Holandija imaju rigidniji stav po tom pitanju. Mi smo podržali Tiranu i Skoplje u nadi da će da otvore pregovore, ali ne odlučujemo mi o tome“, naveo je Vučić.

Dodao je da će „verovatno biti nešto, da se ne kaže da nisu ništa dobili, biće neka povoljna vest, ali bez otvaranja pregovora“.

Kad je reč o mogućnosti ulaska Srbije u EU 2025. godine, Vučić je rekao da niko ne zna šta će se dešavati do tada i da prvo Srbija „mora da uradi svoj posao koji se tiče vladavine prava i raznih sloboda“.

„Kad to završimo, ostaje nam najteža prepreka, normalizacija odnosa sa Prištinom. Niko živi u ovom trenutku ne zna da li će do toga doći i kako će to da se odvija, može samo da nagadja“, naveo je.

Ocenio je da niko ne može da zna šta će sve da se zbiva i pod kojim uslovima i dodao da Evropi preti novi migrantski talas.

„Postoji ozbiljna opasnost da bude dvostruko ili trostruko veći talas migranata u Evropi. To je samo deo opasnosti koje nas okružuju. Ni pred Prvi svetski rat nije bilo tako komplikovano kao danas“, dodao je Vučić.

On je rekao da je s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom razmotrio situaciju u Evropi i svetu, da su se oko mnogih pitanja saglasili i dogovorili da nastave saradnju u različitim oblastima.

Dodao je da je pozvao Alijeva i da očekuje njegov dolazak u Beograd u martu ili aprilu 2019. godine.

Vučić je kazao da je azerbejdžanska kompanija Azvert pokazala „ozbiljne rezultate“ na izgradnji puta Ljig-Čačak, i da je u planu da veoma brzo krene u izgradnju 19 km obilaznice od Ostružnice do Bubanj potoka.

Dodao je da je i s premijerom Azerbejdžana Novruzom Mamadovom imao vrlo sadržajne i dobre razgovore po svim pitanjima i da će večeras s Alijevom razgovarati o investicijama u Srbiju.

„SPC ima pravo na stav, ali ne može da donosi ključne političke odluke“

Izvor : Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije izjavio je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne treba da donosi ključne političke odluke u zemlji, ali da ima pravo da iznosi svoj stav.

„Ne mislim da ključne političke odluke treba da donosi Crkva, ali naravno da ima pravo da iznosi svoj stav, nemam nikakav problem sa tim“, rekao je Vučić novinarima tokom posete Azerbejdžanu.  

Upitan da prokomentariše pisanje lista Blic, da je državi samo SPC kriva za Kosovo, Vučić je kazao da Crkvi „ne osporava pravo da iznosi mišljenje, ali da on ne mora da se saglasi sa svakom izjavom predstavnika Crkve“.  

„Meni Crkva ništa nije kriva. To ne znači da ću uvek sa svakom izjavom bilo kog predstavnika Crkve morati da se saglasim. Mi smo sekularna država, veoma ih poštujem, nisam neki veliki vernik, ali jesam vernik“, naveo je Vučić.

Rekao je da „ne misli da je malo učinio za SPC, ni lično ni kao predsednik vlade i države“, i dodao da će „teško pronaći nekog da je više učinio“.  

SPC je 10. maja objavila poruku nedavno održanog Svetog arhijerejskog sabora u kojoj se navodi da Kosovo predstavlja „neotuđivi središnji deo Srbije“ i u kojoj apeluje na zvaničnike Srbije „da nikada ne smeju da daju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije“.  

Vučić je na to reagovao 11. maja, izjavivši da poštuje stav Crkve, ali da ne vidi koje rešenje ona nudi, i dodao da zamrznuti konflikt s Kosovom nije rešenje i da je potrebno postići kompromis.  

„Sve poštujem, ali nisam video šta je rešenje. Da smo protiv svega i da čekamo bolja vremena, kad nas bude pet ili tri miliona ili kad nam drugi pobegnu još pedeset godina“, upitao je Vučić tada.