Ugašen signal lokalne tv Kanal 9, direktorka štrajkuje glađu

Vesti 21. maj 201813:23 > 13:29
Printscreen / Kanal 9

Direktorka Televizije Kanal 9 iz Novog Sada Maja Pavlović započela je danas štrajk glađu pošto je Preduzeće emisiona tehnika i veze (ETV) 18. maja, posle 20 godina postojanja, ugasilo signal Kanala 9, zbog duga.

„Neću da dozvolim da nas ugase u tišini. Tražim od države da podvučemo crtu, da nam priznaju prava koja imamo po zakonima i Ustavu, plate ono što su oni nama dužni, mi njima što im mi dugujemo, pa ako smo i dalje nešto dužni, neka nas ugase, ali ne mogu da dozvolim da nas ugase zbog našeg duga, a da se njihov ne računa“, istakla je Pavlović.

Prema njenim rečima, ni jedan postupak koji je pokrenula TV Kanal 9 ne može da se završi u skladu sa zakonom.

„Ja ne znam gde da izmislim novce, kada imamo samo obaveze… a od prihoda ni traga. Na konkursima, na kojima su godinama naši projekti dobijali podršku, sada smo nepodobni, banke nam kredite ne odobravaju, jer smo svrstani u rizičnu grupu (zajedno sa udruženjima građana i kockarnicama), lokalni i regionalni mediji u Srbiji nemaju pristupe većim marketinškim agencijama..“, napisala je Pavlović.

Pozvala je i kolege i građane da podrže zahteve TV Kanal 9, jer se suočavaju sa istim problemima. „Dođite kod nas da gladujemo zajedno, to je jedino što nam je ostalo da vam ponudimo“, poručila je Maja Pavlović.

UNS: Nastaviti pregovore o izmirenju duga

Vršilac dužnosti direktora javnog preduzeća Emisiona tehnika i veze (ETV) Branko Gogić izjavio je, pošto je u petak, sa Crvenog Čota ugašen signal novosadske televizije Kanal 9, da ta kuća duguje više od dva miliona dinara ETV i da duže od godinu dana, uprkos mnogobrojnim pozivima i molbama, nije uplatila ni dinar. 

Gogić je Udruženju novinara Srbije (UNS) rekao da razume tešku situaciju u kojima se mediji nalaze i da se ETV zbog toga maksimalno trudi da svima izađe u susret.

„Koliko god imali dobru volju, ne možemo da dozvolimo da neko duže od godinu dana ništa ne plaća. Govore nam godinu dana da sačekamo da im se završe sudski postupci, a sada je njihov odgovor na moje pozive da će nas tužiti“, izjavio je Gogić. 

On dodaje da ETV ipak i dalje želi da reši problem i da Kanalu 9 nudi razgovor i kompromis. 

„Možemo da im omogućimo reprogram, da plaćaju na rate ili da nađemo neki drugi model koji bi im odgovarao, a po kojem bi se dug smanjio. Zaista radimo sve što možemo da se problem reši. Nama je u interesu da ponovo uključimo signal“, rekao je Gogić. 

Generalni sekretar UNS Nino Brajović apeluje na Emisionu tehniku i veze da „u etar vrati Kanal 9 i da se nastave pregovori o izmirenju duga“, prenosi UNS. 

U protivnom, ovo je kraj još jedne gradske televizije čija je vlasnica do sada uspevala da vodi samostalnu uređivačku politiku i da se izbori sa isključenjima iz mreže kablovskih operatora, ukazao je on. 

Ukoliko ETV ostane pri sadašnjoj odluci, neće to biti samo još jedan medij sa dugom tradicijom manje na medijskom tržištu, nego i u perspektivi manji prihod Emisionoj tehnici i vezama koje taj teret moraju da svale na preostali manji broj emitera, rekao je Brajović za sajt UNS.