Vučić u poseti Azerbejdžanu, potpisano više sporazuma

Vesti 21. maj. 201813:20 > 13:24
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u posetu Azerbejdžanu. U Bakuu mu je priređen zvaničan doček, a na početku dvodnevne posete imao je sastanak s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, prenosi azerbejdžanska agencija APA.

Dvojica predsednika su tokom sastanka pozdravili uspešan razvoj bilateralnih odnosa u više oblasti, uključujući političke i ekonomske.

„Mi pridajemo veliki značaj vašoj poseti koja će, kako verujem biti uspešna i znatno doprineti razvoju srpsko-azerbejdžanskih odnosa“, rekao je Alijev na početku Vučićeve posete, prenosi APA.

Na proširenom sastanku delegacija dve zemlje kojem je prisustvovao zajedno sa Vučićem, Alijev je ukazao da su Azerbejdžan i Srbija prijateljske zemlje i strateški partneri.

„Na osnovu uspeha postignutog poslednjih godina možemo reći da će odnosi Azerbejdžana i Srbije nastaviti uspešno da se razvijaju“, rekao je.

Predsednik Srbije je rekao u obraćanju na istom sastanku da je Azerbejdžan prijateljska zemlja za Srbiju. On je čestitao Alijevu na pobedi na predsedničkim izborima i poželeo narodu Azerbejdžana prosperitet.

„Srbija je prijateljska zemlja Azerbejdžana. U Bakuu se osećamo kao u domu nabliskijih prijatelja“, rekao je Vučić, prenosi APA.

Vučić je poručio Alijevu da pridaje veliki značaj njegovoj aktivnosti.

„Vi ulažete velike napore da očuvate suverenitet i nezavisnost vaše zemlje i trudite se da obezbedite prosperitet u vrlo napetim uslovima. Pored toga, ustanovili ste dobre odnose sa zemljama koje podržavaju vašu politiku. Srbija pridaje veliki značaj vašoj politici i poštuje je. Verujem da ima još puno toga da se uradi“, rekao je Vučić.

Oni su takođe ukazali na dobar potencijal za dalje proširenje veza između Azerbejdžana i Srbije i razmenili poglede o više drugih pitanja od zajedničkog interesa, navodi agencija.

Na sastanku je ukazano da zvanična poseta predsednika Vučića doprinosi razvoju odnosa dve zemlje.

Potpisan Zajednički akcioni plan o strateškoj saradnji

Dvojica predsednika su zatim prisustvovala i plenarnom sastanku delegacija Srbije i Azerbejdžana, kao i ceremoniji potpisivanja više bilateralnih dokumenata, prenosi agencija APA.

Između ostalog, potpisan je Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu, navodi agencija.

Delegacija dve zemlje potpisala je sporazume o vazdušnom saobraćaju i o međunarodnom drumskom saobraćaju.

Ti sporazumi stvoriće uslove za otvaranje direktne avio linije na realciji Beograd – Baku, ali će i doprineti većoj ekonomskoj i trgovinskoj razmeni između Srbije i Azerbejdžana, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„U pitanju su dva važna sporazuma, jednim ćemo unaprediti saradnju u oblasti izgradnje putne infrastrukture i dalje razvijati trgovinske i ekonomske odnose s Azerbejdžanom, dok potpisivanjem Sporazuma o vazdušnom saobraćaju stvaramo uslove za odvijanje vazdušnog saobraćaja između dve zemlje, kroz uspostavljanje direktnih letova na relaciji Baku-Beograd i obrnuto“, kazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Izvor : Tanjug/Dragan Kujundžić

Istakla je da su dobri politički odnosi odličan preduslov za uspešnu saradnju dve zemlje u oblastima ekonomije i infrastrukture i dodala da očekuje učešće azerbejdžanskih firmi u realizaciji novih velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

„Otvoreni smo za saradnju sa Azerbejdžanom na novim projektima. Kompanija Azvirt je naš pouzdan partner, što smo prethodno i pokazali izgradnjom deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine“, rekla je ministarka.

Kako je saopšteno, Zorana Mihajlović je u Bakuu potpisala i Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja između vlade Srbije i Azerbejdžana.

Ministri pravde Srbije i Azerbejdžana, Nela Kuburović i Fikrat Mamadov potpisali su Memorandum o saradnji dve države u oblasti pravosuđa, koji predvidja saradnju dva ministarstva pravde u poslovima iz njihove nadležnosti, razmenu iskustva i prakse da bi uskladili nacionalno zakonodavstvo sa međunarodnim standardima.

U saopštenju Ministarstva pravde Srbije navodi se da će ministarstva u skladu sa potpisanim dokumentom razmenjivati i iskustva u oblasti međunarodne pravne pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.