Kukan: Mnogi u EU se ne slažu sa Makronovim izjavama

Vesti 21. maj 201807:31
N1

Predsednik Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan ocenio je da izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona da nije vreme za proširenje EU dok se unija temeljno ne reformiše, predstavlja samo jedan od pogleda u okviru razgovora o budućnosti EU s kojim se mnogi u Uniji ne slažu.

„To je jedna od njegovih ideja, sa kojima se duboko ne slažem i nisam samo ja protiv nekih Makronovih stavova“, rekao je Kukan u intervju za Večernje novosti i dodao da po njemu EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

Kukan je naveo i da Nemačka ima drugo viđenje reforme evrozone od Makrona.

„Ako od naših prijatelja sa Balkana tražimo da ispune određene uslove, moramo da budemo odgovorni i da održimo naša obećanja“, rekao je Kukan.

Prema njegovim rečima, ipak se mora uzeti u obzir to što Markon kaže jer je Francuska velika zemlja.

„Ali iako jak, to je samo jedan od glasova“, rekao je Kukan i dodao da su Francuska, Nemačka i Holandija uvek bile striktne kada je reč o prihvatanju novih članica i to se ne menja.

Upitan da li EU može da se reformiše do 2025 godine, on je rekao da prvo treba postići dogovor o tome u kom pravcu će ići reforme.

„Tek tada ćemo moći da kažemo da li ćemo ih završiti do 2025. godine“, rekao je Kukan.

Povodom toga što u nacrtu bužeta EU do 2027. nije predviđen novac za ulazak novih članica, on je rekao da strategija proširenja nije kontradiktorna s budžetom i ona ne dovodi u pitanje perspektivu Srbije i njeno eventualno članstvo 2025. godine.