Popov: Šešelj želi da zaplaši ono malo Hrvata u Hrtkovcima

Vesti 20. maj. 201820:55 > 20:58
Podeli:
Izvor: N1

Direktor Centra za regionalizam u Novom Sadu Aleksandar Popov ocenio je danas da je očigledno da lider radikala i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj želi da zaplaši i iz Hrtkovaca protera Hrvate koji su ostali da žive u tom sremskom selu uprkos radikalskom teroru tokom devedesetih godina.

„Sada je na samo 30 kilometara odavde taj isti četnički vojvoda najavio da će završiti zločin započet 1992. godine, sa očiglednom namerom da zaplaši ono malo preostalih Hrvata u Hrtkovcima da se isele“, rekao je Popov na tradicionalnom antifašističkom okupljanju na Fruškoj gori.

Prema njegovim rečima, umesto da osujete Šešelja u nameri da dođe u Hrtkovce, vlasti su mu dopustile da organizuje okupljanje u selu Jarak, na pet kilometara od Hrtkovaca, dok je stanovnike Hrtkovaca policija „stavila u kućni pritvor“.

Popov je poručio da je važno da se održi duh antifašizma u Srbiji, jer nacizam i fašizam uvek vrebaju svoju priliku.

Politikolog Jovan Komšić rekao je da je sadašnje stanje u društvu u Srbiji posledica ratno-nacionalističke politike i svih njenih „kreatura“ i sledbenika.

Komšić je ocenio da u Srbiji postoji „nekakva demokratija“, ali bez demokrata i dodao da je reč o „poludemokratskom“ društvu.

Prema njegovim rečima, Srbija je vrednosno „pocepano“ društvo, sa oblikom vladavine koji je sve više autoritaran.

„Demokratizacija Srbije će potrajati generacijama, i to uz uslov da bude dužih perioda mira i stabilnosti, i da bude Evropske unije“, kazao je Komšić.

Novinar Aleksandar Reljić oštro je kritikovao činjenicu da su oficiri Vojske Srbije položili vence na spomenik četničkom komandantu u Drugom svetskom ratu Draži Mihailoviću.

„Moramo se ponovo pokrenuti i boriti se protiv takve vrste budućnosti za našu decu“, rekao je Reljić.

„Sa kišom i bez kiše, s olujom što se sprema, ja ne mogu da živim više, bez zemlje koje nema“, govorila je glumica Renata Ulmanski stihove njenog pokojnog muža Mirka Tepavca.