Baklje zapalile autobus – mogu li navijači da rade šta hoće?

Vesti 20. maj. 201818:38 > 19:10
Podeli:
Izvor: Screenshot

Sinoćna proslava osvajanja titule fudbalskog kluba Crvena Zvezda pretvorila se u incidentu situaciju. Navijači i fudbaleri organizovali su povorku duž centralnih ulica sa velikim brojem upaljenih baklji, a u jednom momentu zapalio se i autobus sa otvorenim krovom u kom su bili igrači.

Povređenih nije bilo, a fudbaleri su spas od požara pronašli iskačući iz autobusa. U policiji kažu da zajedno sa tužilaštvom rade na rasvetljavanju uzroka požara. Kako N1 saznaje, ostaci autobusa nalaze se na parkingu Saobraćajnog preduzeća Lasta, koje je vlasnik vozila.

Hiljade navijača, desetine baklji – neke i u rukama fudbalera. Centralne ulice srpske prestonice bile su blokirane i u dimu. Dok se kolona, predvođena policijom, od stadiona Rajko Mitić kretala ka Hramu Svetog Save, autobus u kom su bili fudbaleri je buknuo. Igrači su nepovređeni, a okupljeni, među kojima je bilo i dece, gledali su kako gori. Istraga je u toku i dok se spekuliše da je uzrok požara jedna od baklji, Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, postavlja pitanje kako je takva vrsta slavlja moguća?

„Taj događaj šalje jednu lošu poruku građanima, jer smo videli da ukoliko se pale petarde tokom novogodišnjih praznika, da se građani kazne za to, a sa druge strane mi imamo situaciju da policija dozvoljava šetanje navijačkih grupa sa bakljama u veoma prometnoj ulici gde su i zdravstvene institucije“, ističe Đorđević.

Upaljene baklje je teško prebrojati. Međutim, zbog njihovog paljenja pojedini su završili u policiji.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu tokom jučerašnjeg dana priveli su 15 osoba kod kojih su pronašli baklje i pirotehnička sredstva, koja su i oduzeta“, rečeno je za N1 u MUP-u Srbije.

Snimak povorke, pokazuje da nisu samo navijači imali baklje, već i fudbaleri na autobusu. Novinar Sloba Georgiev kaže da igrači sebe doživljavaju kao deo tribine.

„Njima je najvažnija stvar da ih tribina poštuje, igrači nose ista obeležja kao navijači ili huligani, izlaze na ista mesta sa vođama navijačkih grupa, to je sve jedna ista grupa ljudi, tako da ne treba nikoga da čudi kad oni pale baklje“, kaže novinar Sloba Georgiev.

Takve vrste proslava nisu neuobičajene za Evropu, podseća s druge strane sportski novinar Vladimir Novaković.

„Pre dve tri godine bila je scena u Danskoj, gde su fudbalere najvećeg kluba sačekali navijači i pet kilomerara su isli peške zajedno sa barjacima i bakljama, da ne pričam šta se dešava u Grčkoj, Turskoj, Italiji (…) Sve je to postojalo, samo se nije pravila buka ni drama tolika, e sad ovo što se desilo u Beogradu, pa još niko nije zapalio sopstveni autobus, to je novina“, kaže Novaković.

Navijače na ulicama građani su mogli da vide i pre nekoliko noći na Bulevaru Kralja Aleksandra. Najavljujući osvajanje titule, duž najdužeg bulevara u Beogradu vitlali su bakljama.

U policiji kažu da je nekoliko njih identifikovano i da će odgovarati kako zakon propisuje. Ipak, nikada nije odgovoreno ko je i da li je odgovarao zbog toga što su pre dve godine – igrači i navijači zajedno kod spomenika Pobedniku, takođe vatreno slavili i to u delu Kalemegdana koji je tada bio zatvoren za građane zbog rekonstrukcije.