Kada će zaista početi gradnja stanova za bezbednjake?

Vesti 20. maj 201818:19 > 18:23
Podeli:
Izvor: Screenshot

Jedno od ključnih obećanja vlasti u predizbornoj kampanji za poslednje beogradske izbore, bila je i izgradnja jeftinih stanova za pripadnike vojske, policije i BIA. Rokovi su do sada nekoliko puta pomerani, a lokacije koje su izabrane u šest gradova i dalje su livade. Pitanje je kada će zaista početi gradnja "jeftinih" kvadrata za bezbednjake?

Mart. April. Avgust. Tako su se menjali odgovori nadležnih na pitanje kada će početi gradnja takozvanih „jeftinih“ stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Iako je još početkom godine, ministarka Zorana Mihajlović tvrdila da su lokacije u svih šest predviđenih gradova spremne, na njima ni pet meseci kasnije – ni jedna mašina. 

„Vranje može da počne odmah, u pitanju je izgradnja 190 stanova na tri lokacije. Oni su pripremili sve tako da se te lokacije nalaze između škola, vrtića, sve je kompletno spremno!“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović 27. januara ove godine.

„Krajem marta možemo sigurno početi izgradnju u nekoliko gradova, a jedan od njih je Vranje, moguće i Beograd“, rekla je drugog februara. 

„Država može da počne da gradi stanove za pripadnike snaga bezbednosti već krajem avgusta u tri grada – Kraljevu“, rekla je ministarka Mihajlović pre pet dana.

Kraljevo je jedan od gradova koji je na listi izabranih. Baš na ovoj livadi, na površini od 5,52 hektara trebalo bi da se u prvoj fazi napravi 200, a potom i još četiri stotine stanova.

Gradonačlenik, Predrag Terzić za N1 kaže: čeka se, jer nije u pitanju bilo kakav, već složen infrastrukturni projekat.

„Ne mislim da se dugo čeka. Mi smo u Kraljevu na prvom mestu morali da promenimo plan generalne regulacije naselja Ribnice, odnosno da uvećamo spratnost objekata na ovoj lokaciji. Očekujemo da će posle 20. juna zasedati Skupština grada Kraljeva koja će usvojiti ovaj planski dokument, a tek nakon toga mi smo spremni za izgradnju stanova u Kraljevu“, kaže Terzić.

Osim „bezbednjaka“ koji će moći da kupe stanove od 500 evra po kvadratu, od takve stambene gradnje bi koristi mogla da ima i celokupna građevinska industrija, objašnjava Goran Rodić iz Građevinske komore. Ali i dodaje: ukoliko se takozvani „jeftini“ stanovi prošire i na druge kategorije društva – konkurencija na tržištu nekretnina bi mogla da bude ugrožena. 

„Ovo u redu što su sada za pripadnike bezbednosti, međutim, ako se to sada proširi – a uvek neko mora da plati i to zemljište i tu komunaliju, možemo da dođemo u situaciju da ovi koji grade legalno, znači građevinske firme, investitori će odustati, neće moći da proizvode više stanove kao što su do sada radili. Jer, oni plaćaju to komunalno opremanje, oni plaćaju sve te dažbine, a u ovom slučaju plaćaju svi poreski obveznici, znači država plaća, indirektno, to sve mi plaćamo“, objašnjava Rodić.

Iz budžeta će za ovaj projekat biti izdvojeno 64 miliona evra. Procene Ministarstva građevinarstva su da će u prvoj fazi, biti igrađeno 1.578 stanova u Nišu, Vranju, Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu i Novom Sadu, u naredne dve ili dve i po godine. Ako rokovi ne budu ponovo pomerani.