MO: Nejasno što nam je poverenik zabranio ono što ne radimo

Vesti 19. maj. 201820:13 > 20:14
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Rade Prelić

Ministarstvo odbrane Srbije ocenilo je da je bilo bolje da je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti komunicirao sa tom državnom institucijom direktno, a ne preko tvitera i saopštenja.

„I dalje je nejasno zašto nam je zabranio ono što ne radimo i što ne možemo da radimo bez odluke suda i tužilaštva. Ministarstvo odbrane stoji na raspolaganju povereniku za sve dodatne informacije koje možemo da mu dostavimo budući da mu iz zakonom utvrđenih razloga nije produžen bezbednosni sertifikat“, saopštili su iz ministarstva.  

Iz Ministarstva odbrane su naveli da su mediji i društvene mreže „način da se poverenik obračunava sa onima koje doživljava kao svoje političke protivnike“, i da „im je žao što poverenik ne može da razume da njegova trenutna pozicija nije priprema za političku karijeru kao što su je koristili neki drugi poverenici“.  

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je ranije danas da Ministarstvo odbrane, povodom njegove zabrane obrade podataka iz privatnih info-komunikacionih uređaja bez naloga suda, pokušava da dezinformiše javnost.  

Postupak nadzora u Ministarstvu odbrane poverenik je pokrenuo 21. marta zbog predstavke Vojnog sindikata u kojoj je ukazano na to da je ministar odbrane izdao naredbu da zaposleni u Vojsci i ministarstvu potpišu „saglasnost“ da podaci iz njihovih privatnih telefona mogu biti predmet obrade.