Šabić: Dezinformacije Ministarstva odbrane

Vesti 19. maj. 201811:59 > 12:05
Podeli:
Izvor: N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenjuje da je jučerašnje saopštenje Ministarstva odbrane, povodom zabrane Ministarstvu da obrađuje podataka iz privatnih info-komunikacionih uređaja bez naloga suda, potpuno neodgovoran pokušaj dezinformisanja javnosti.

U postupku nadzora koji Poverenik sprovodi, Ministarstvo je ispoljilo zabranjavajući dilentatizam, nepoznavanje prava i aljkavost, kaže se u saopštenju.

Više od toga brine spremnost Ministarstva da plasira neistine, a pogotovo besmislene insinuacije o „političkom delovanju“ i „pristrasnosti“ Poverenika budući da Poverenik, za razliku od Ministarstva, postupa striktno po zakonu.

Poverenik je saopštio da je postupak nadzora pokrenuo 21.3.2018. povodom predstavke Vojnog sindikata u kojoj je ukazano na to da je ministar odbrane izdao naredbu da zaposleni u Vojsci i Ministarstvu potpišu „saglasnost“ da podaci iz njihovih privatnih telefona mogu biti predmet obrade.

Poverenik je tada od Ministarstva zatražio da se izjasni o pravnom osnovu i drugim relevatnim pitanjima i da dostavi relevantne dokumente, a naročito spornu naredbu ministra.

U ostavljenom roku Ministarstvo to nije učinilo, a poslednjeg dana roka Povereniku je dostavljen dopis VBA koji je, najblaže rečeno, bio čudan i praktično nerazumljiv, i bez traženih dokumenata.

Poverenik je nakon toga 3.4.2018. Ministarstvu uputio Upozorenje na nepravilnosti i obavezao ga da se izjasni o merama koje će preduzeti za njihovo otklanjanje, stoji u saopštenju.

Poverenilk je od Ministarstva ponovo zatražio da dostavi odgovore na pitanja iz inicijalnog akta od 21.3.2018. kao i traženu relevantnu dokumentaciju. U propratnom aktu objašnjeno je da VBA predstavlja poseban organ uprave u sastavu Ministarstva, da ima status posebnog pravnog lica, a da je postupak nadzora pokrenut prema Ministarstvu, te da je neophodno razlikovati nadelžnosti, posebno imajući u vidu potencijalnu odgovornost za nepostupanje.

Nakon toga, kaže se u saopštenju, na traženje VBA od 18.4.2018. održan je 20.4.2018. sastanak u prostorijama Poverenika.

Tom prilikom je konstatovano da je neophodno da Ministarstvo kao državni organ, a ne VBA dostavi odgovor na Upozorenje kao i odgovore na sva pitanja iz inicijalnog akta Poverenika i relevantnu dokumentaciju koja je tražena.

Tada je konstatovano da je greškom zaposlenih u VBA prethodno dostavljen nepotpun odgovor (izostavljene ili izgubljene stranice!) zbog čega je i bio potpuno nejasan.

Taj propust Poverenik nije mogao da konstatuje jer stranice akta čak nisu bile ni numerisane. O navedenom je sačinjena službena beleška koja je dostavljena učesnicima sastanaka i na koju nije bilo primedbi.

I pored navedenog, Ministarstvo nije dostavilo nikakav akt odnosno izjašnjenje, ni u vezi sa inicijalnim zahtevom ni u vezi sa Upozorenjem, pa je Poverenik 17.5.2018. doneo Rešenje kojim je zabranio obradu ličnih podataka.

To Rešenje je uručeno Ministarstvu pre dva dana, za šta postoje dokazi, a Poverenik se javnosti obratio juče, pa je, dakle, očigledno neistina i tvrdnja da se medijima obratio pre nego Ministarstvu, kaže se u saopštenju.