U Srbiji podeljeni utisci o Samitu u Sofiji

Vesti 18. maj. 201818:19 > 18:26
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Dan nakon Samita u Sofiji, u Srbiji se analiziraju poruke ovog skupa. Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici za N1 kaže da Samit treba sagledati kao dodatno ohrabrenje za budućnost Zapadnog Balkana.

Sa Samita u Sofiji, kako ističe Sem Fabrici, poručeno je da se pristupanje Evropskoj uniji bazira na zaslugama – ako je zemlja sprovela reforme, onda proces ide glatko. On ocenjuje da je Samit bio sjajan barem iz tri razloga.

„Prvo, posle 15 godina lideri EU i Zapadnog Balkana okupili su se kako bi razgovarali o međusobnim odnosima i budućnosti regiona. Drugi element je deklaracija sa samita u kojoj se kaže da nema sumnje u evropsku perspektivu Zapadnog Balkana čiji su se lideri obavezali na pristupanje EU, što je jaka politička poruka ukorenjena u raznim vrednostima i načelima. Treći razlog je što je najavljen određeni broj konkretnih inicijativa, posebno u oblasti povezanosti, transporta i tako dalje“, kaže Fabrici.

A kako su poruke Samita videli članovi skupštinskog odbora za evropske integracije? Vladajući nisu želeli da daju izjave za N1, a opozicija ih ovako tumači.

„Nismo još sigurni šta ćemo s vama. vidimo da ni vi niste sigurni sami sa sobom šta ćete, ali ostajemo zajedno s nadom da će ekonomski projekti infrastrukturni projekti, dijalog parlamenta, sve ono što podrazumeva suštinu evropskih integracija trajati“, smatra Gordana Čomić iz DS.

„Mislim da je dobra vest to što se ne odustaje od proširenja. mislim da je dobra vest to što ako Srbija pokaže da u svom operativnom delovanju, dnevnom delovanju, ide ka principima EU, a ja se duboko nadam da će se to dogoditi u narednom periodu ili nastaviti da se događa da budem prezican, mislim da to može čak ubrzati pristupanje Srbije EU“, ocenjuje Nenad Ćanak iz LSV.

Sa druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da Srbija na Samitu nije čula ništa novo i da su dobro poznati problemi sa kojima se suočava: granični sporovi, problem sa korupcijom i vladavinom prava i ključno pitanje odnosa Beograda i Prištine. 

„Kada se o tom pitanju radi i tu ništa novo nismo čuli. Čuli smo da mora da se reši, nismo dobili nikakve, ne predloge, nego orijentire šta se od nas očekuje. U krajnjoj liniji to je i nemoguće. Znate, EU ima po tom pitanju podeljen stav. dok god Španija i još 4 zemlje ne prihvataju takozvanu nezavisnost Kosova ne može biti homogen stav EU da je kosovo nezavisno“, kaže Anđelković.

Podeljenost Unije u vezi sa Kosovom videlo se i na samom Samitu kojem nije prisustvovao španski premijer zbog učešća predsednika Kosova Hašima Tačija.