Usvojen predlog o formiranju komisije o NATO bombardovanju

Vesti 18. maj. 201815:51 > 15:55
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Skupština Srbije usvojila je predlog o obrazovanju komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje i životnu sredinu. Za je glasalo 156 poslanika, nije bilo udržanih i niko nije bio protiv, a jedan poslanik nije glasao.

Glavni zadatak ove komisije je da utvrdi uzročno-posledičnu vezu između bombardovanja i velikog broja različitih teških oboljenja koji se javljaju kod građana, s posebnim osvrtom na upotrebu projektila sa osiromašenim uranijumom.

Za predsednika komisije predložen je poslanik Srpske napredne stranke Darko Laketić, koji je ranije rekao da je došlo do porasta malignih obolenja u Srbiji i da je dužnost da se utvrdi istina da li je uzrok toga bombardovanje i korišćenje osiromašenog uranijuma. On je kazao da će za članove komisije predložiti poslanike i vladajuće većine i opozicije, kao i da će angažovati naučne i stručne institucije, i koristiti rezultat istraživanja Parlamenta Italije o zdravlju vojnika koji su bili na Kosovu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da će komisija tragati za istinom, ali da to ne znači da će „ličiti na sudnicu“ i da će bilo kome izricati presude ili da će tražiti način da kaže javnosti Srbije ko je kriv.

Rok za prvi preliminarni izveštaj komisije je kraj 2020. godine, a komisija će imati obavezu da na svakih šest meseci obavesti parlament o radnjama koje je preduzela i rezultatima.

Sednica će biti nastavljena u ponedeljak u 10 sati, raspravom o amandmanima na predložene zakone.