Brnabić garantuje da priznanje Kosova neće biti uslov za EU

Vesti 18. maj. 201813:53 > 13:56
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Sofiji da je kompromisno rešenje situacije sa Kosovom potrebno zbog stabilnosti u regionu, dodavši da priznanje nezavisnosti Kosova nikada nije bio niti će biti uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Ana Brnabić je rekla novinarima u Sofiji, gde je učestvovala na „Bečkom ekonomskom forumu“, da je „nemoguće“ postaviti priznanje nezavisnosti Kosova, koje je autonomna pokrajina Srbije, kao uslov za članstvo Srbije u EU jer „pet članica Unije ne priznaje i kaže da nikada neće priznati nezavisnost Kosova“.

„To nikada nije bio uslov i garantujem da to nikada neće biti uslov, ali se traži normalizacija odnosa (Beograda i Prištine)“, kazala je srpska premijerka.

Ana Brnabić je istakla da se ne može očekivati od Srbije da „jednostavno prizna nezavisnost Kosova“ i dodala da je potreban kompromis „u kojem će svako izgubiti, ali i svako dobiti“.

„Srbija je spremna na kompromis, Srbija stalno poziva na kompromis, ali Priština nije istupila iz zone komfora. Oni pozivaju na konačno rešenje, što je priznanje nezavisnosti, a to se neće dogoditi nikada“, rekla je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka đurića bio je „veliki korak unazad“, ali da treba „gledati u budućnost koja je moguća ako se razgovara o kompromisu“.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištne, naglasila je da „ima nekoliko rešenja na stolu“ ali da „nisu dobili odgovor Prištine“.

Brnabić je novinarima u Sofiji rekla da je o situaciji sa Kosovom razgovarala i sa bugarskim premijerom, kome je, kako je kazala, uputila poziv da krajem juna poseti Srbiju.

„Srbija je imala jedno od istaknutijih mesta na samitu juče, da se to nastavilo i danas, a tome je doprineo Borisov. Razgovarali smo o najvažnijim projektima, a to je gasna interkonekcija sa Bugarskom i završetak istočnog kraka Koridora 10“, rekla je Ana Brnabić.

Govoreći o samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, Ana Brnabić je ocenila da je Bugarska postigla to da fokus njenog predsedavanja EU bude Zapadni Balkan.

„Nisam imala prevelika očekivanja, zato što sam fokusirana na to šta Srbija treba da radi. Ako mi uradimo svoj deo posla na najbolji mogući način građanima će biti bolje, a i to će nas približiti EU. Očekivanja su da se otvori još nekoliko poglavlja u junu“, izjavila je Brnabić.

Istakla je da je samitom u Sofiji „nedvosmileno svim liderima EU na agendu stavljen Zapadni Balkan“ i dodala da je Srbija, razgovorima predsednika Aleksandar Vučić sa stranim zvaničnicima, „maksimalno iskoristila samit“.