Spomenik Žarku Zrenjaninu izlepljen plakatima kralja Petra

Vesti 18. maj 201811:37 > 21:55
Zrenjaninski socijalni forum

Spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, u centru Zrenjanina, kraj zgrade bivšeg komiteta, osvanuo je izlepljen plakatima sa likom kralja Petra.

Na plakatima je ispisano Petrovgrad Nikada Zrenjanin i „akcija.org“, a prelepljena je i tabla Socijalističke partije Srbije (SPS) čije se prostorije nalaze u zgradi kraj koje je spomenik.

„Srbska Akcija“, kako navodi na svom sajtu, je „udružena borbena delatnost i zajedničko pregnuće pravoslavnih srbskih rodoljuba koje ima za cilj buđenje srbskog naroda iz postojeće letargije, učmalosti i bivstvovanja u lažnom miru ustajale duhovne bare Novog doba“.

Zrenjaninski socijalni forum

Zrenjaninski socijalni forum saopštio je da taj „gnusni čin“ predstavlja samo je još jedan dokaz da pristalice promene naziva grada Zrenjanina ne biraju sredstva kojima bi postigli svoj cilj.

„Budući da ogromna većina građana ne podržava njihovu inicijativu, prinuđeni su da se koriste najprljavijim sredstvima. Budući da se spomenik nalazi u centru grada, na lokaciji koja je verovatno pokrivena kamerama, policija bi lako mogla da otkrije počinioce. Zahtevamo da nadležne komunalne službe ukolne nalepljene postere, a da državni organi spreče da se ovako nešto ponovo desi“, naveli su oni u saopštenju.

Ovaj forum navodi i da je skrnavljnje spomenika i drugih obeležja antifašističkim borcima prisutno je u celom regionu.“Srpski ultradesničari očigledno se trude da ne zaostanu, verovatno zbog toga što im je ideološki bliži nemački nacizam nego jugoslovenski komunitički antifašizam“.

Zrenjaninski socijalni forum

Pre samo devet dana, na Dan pobede, na ovaj spomenik položeni su venci, a među delegacijama koje su to učinile bili su predstavnici lokalne samouprave, boračkih organizacija i predstavnici ambasade Ruske federacije u Srbiji koji su time odali poštu za 220 svojih sunarodnika poginulih u borbama za oslobođenje Zrenjanina od fašizma 1944. godine.

Krajem prošle godine udruženje „Petrovgrad“ pokrenulo je inicijativu za promenu nazova grada Zrenjanina u Petrovgrad, kako je taj grad nosio ime u periodu od 1935. do 1946. godine, nakon čega dobija današnji naziv.

Na referendumu održanom 1992. godine, organizovanom povodom predloga za promenu imena grada, građanke i građani Zrenjanina, dvotrećinskom većinom izglasali da grad zadrži naziv Zrenjanin.

Skaska osuđuje skrnavljenje spomenika

Nevladina organizacija Skaska, oštro osuđuje skrnavljenje spomenika Žarku Zrenjaninu u centru grada i apeluje na nadležne organe da preduzmu sve mere kako bi se počinioci pronašli.

„Bujanje radikalne desnice u našem gradu postaje svakodnevica, zato insistiramo da se vladajuća koalicija na čelu sa gradonačelnikom jasno i glasno ogradi od ideje promene imena grada jer u suprotnom treba i mora snositi odgovornost zbog radikalizacije odnosa u našoj zajednici. Iskustvo iz devedesetih godina pokazuje da neodgovorni pojedinci i organizacije u kratkom vremenskom periodu mogu jednu mirnu i tolerantnu sredinu da pretvore u haos“, navode u saopštenju.

Za nas, Žarko Zrenjanin predstavlja simbol borbe protiv fašizma na ovim prostorima, koja je jedna od najvećih tekovina civilizacije, dodali su.

„Ako kao društvo ne možemo da napravimo osnovnu razliku između dobra i zla, ne vidimo kako ćemo u budućnosti izgraditi neko srećnije društvo. Mi ne pristajemo da budemo taoci mitomanije, odbranićemo ime našeg grada i sve što to ime simbolizije, zaključuje se u saopštenju.