Skat: Sledeći Tesla može biti baš tu, iza ugla

Vesti 17. maj. 201822:37 > 22:41
Podeli:
Izvor: N1

Sjedinjene Američke Države žele još kvalitetnije ekonomske odnose sa Srbijom, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat i dodao da su SAD najveća ekonomija na svetu, ali tek na 18. mestu trgovinskih partnera Srbije.

Skat je za portal eKapija izjavio da američke kompanije u Srbiji vide potencijal, zahvaljujući kvalitetu dobro obučene radne snage koja govori strane jezike i posvećenosti Srbije pridruživanju Evropskoj uniji, i veruju, „kao i mi, da je Srbija na putu da uspe“.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Srbiji, on naglašava da „svako razume da se Srbija nalazi u periodu teških i ponekad osetljivih, čak i bolnih promena“.

“Želimo da pomognemo. Srbija ima dosta prijatelja koji žele da joj pomognu da prebrodi ovaj period reformi i iz njega izađe jača i uspešnija nego ikad”, dodao je Skat.

“Još od vremena Nikole Tesle i Mihajla Pupina, srpski naučnici i inovatori su dali izuzetan doprinos načinu na koji danas živimo. Sledeći Tesla može biti baš tu negde iza ugla – možda je već negde na nekom Univerzitetu u Srbiji i radi na novim, fantastičnim idejama”, rekao je američki ambasador.

U razgovoru za portal eKapija, Skat kaže i da je jedna od najvažnijih stvari koju bi Srbija mogla da uradi nastavak snažnog rada na poboljšanju transparentnosti i predvidivosti administrativnog i regulatornog okruženja.

Prema njegovim rečima, bavljenje biznisom zahteva planiranje i poslovni ljudi moraju da znaju šta da očekuju.

“Važnost nezavisnog i efikasnog sudstva se ne može dovoljno naglasiti. Investitori moraju da se osećaju sigurno da u slučaju sudskog spora mogu očekivati sudske odluke koje su blagovremene, nepristrasne i primenljive. Ovo je tačno, možda i posebno kada slučajevi uključuju državu ili državne aktere”, zaključio je Skat.