Irena Mišović dobitnica nagrade Duga

Vesti 16. maj 201817:32 > 17:36
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Nagrada "Duga" za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije, i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana, uručena je u Beogradu modnoj urednici i novinarki Ireni Mišović.

Na svečanoj dodeli nagrade u Skupštini grada rečeno je da je Irena Mišović afirmativnim stavovima izraženim u brojnim medijima povodom istopolnog venčanja svoje ćerke doprinela širenju tolerancije u prema LGBT populaciji.

„Naša dužnost je da budemo tu, da ih podržimo i pružimo im ljubav“, citirali su organizatori rečenicu Irene Mišović iz jednog od intervjua koje je dala povodom istopolnog venčanja svoje ćerke.

Direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović uručila je nagradu Ireni Mišović, koja je u suzama zahvalila i kazala da decu ne treba odbacivati, i dodala da „zna da ima mnogo roditelja koji su zaslužili tu nagradu“ i da zbog toga želi da je primi i u njihovo ime.

Suzana Paunović je na dodeli nagrade „Duga“, koju je dodelila Gej strejt alijansa (GSA), ocenila da je na donošenju zakonskih okvira i ispunjavanju međunarodnih preporuka u vezi sa pravima LGBT osoba ostvaren značajan napredak, da je nivo dikriminacije LGBT osoba u Srbiji u opadanju, ali da na tom polju u narednom periodu predstoji „još mnogo posla“.

Proglašenju pobednika i dodeli nagrade prisustvovali su i ambasador Velike Britanije Denis Kif i šef misije Saveta Evrope (SE) u Srbiji Tim Kartrajt. Ambasador Velike Britanije Denis Kif je rekao da su za ostvarenje prava LGBT osoba pored zakona potrebni i ljudi koji ih sprovode i dodao da debata o kvalitetu života LGBT populacije u Srbiji tek predstoji.

Šef misije SE Tim Kartrajt se zahvalio na pozivu u ime generalnog sekretara Saveta Evrope i rekao da su prava LGBT osoba nešto što Savet Evrope shvata „veoma ozbiljno“.

Kartrajt je ocenio da se i danas u Srbiji previše LGBT osoba suočava sa diskriminacijom.

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu bili su i Kulturni centar Grad, glumac i voditelj Stefan Buzurović, dramski pisac Dušan Janković i reditelj Stevan Bodroža.

GSA od 2013. godine dodeljuje nagradu „Duga“ za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević.