Pantić o meču u Subotici: Moć bivšeg predsednika još jaka

Vesti 15. maj. 201818:07 > 18:18
Podeli:
Izvor: N1

Prvo hapšenje fudbalskog sudije zbog odluka koje je donosio na terenu. MUP je potvrdio hapšenje Srđana Obradovića zbog, kako se navodi, sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Sportski novinari sa kojima smo razgovarali u tome vide samo rat klanova - zbog novca.

Lisice na ruke fudbalskom sudiji Srđanu Obradoviću. Policija ga je privela zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj

„On se sumnjiči da je na fudbalskoj utakmici u Subotici, između FK Spartak i FK Radnički, iskorišćavanjem svog službenog položaja favorizovao domaći tim i tako ih stavio u povoljniji položaj u odnosu na protivnika“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Sporna utakmica odigrana je u nedelju, 13. maja, tokom koje je Obradović dosudio penal za Spartak, iako prekršaja nije ni bilo.

Zahvaljujući tom penalu, Spartak je pobedio Radnički 2:0, a ta pobeda omogućila je da Spartak, pred poslednje kolo, bude u povoljnijem položaju od Radničkog u borbi za mesto u  kvaliikacijama za Ligu Evrope. Sportski novinari tvrde da razloga za penal nije bilo, ali nisu iznenađeni incidentom, već brzom reakcijom policije.

„Zaista je iznenađenje jer se ovim niko nije bavio na ovaj način u istoriji ove zemlje. A ako nešto imamo to je istorija nameštanja. Imamo ljude koji su se hvalili po TV kako su nameštali stotine i hiljade utakmica tokom vremena i koji su čak bili kultni heroji u ovom krajevima“, kaže novinar Sport kluba Vladimir Novaković.

Novaković dodaje da je odavno napravljen sistem po kome moćni političari forsiraju lokalne interese i koji omogućava nekažnjenost sudija, koji su ključni za nameštanje utakmica.

 „Kada imate čoveka koji je moćan u savezu, vi imate moćan klub. Čim on ode sa funkcije, tog trena vaš klub završi u drugoj, trećoj ligi“, dodaje Novaković.

Presedan, kako novinari kometarišu hapšenje sudije zbog samog suđenja, nije previše iznenadio Milojka Pantića, koji ga tumači kao deo rata između bivšeg i aktuelnog rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije.

„Ovo pokazuje, ovo u Subotici, da je moć doskorašnjeg ili bivšeg predsednika još jaka. On je tu moć demonstrirao aktuelnom predsedniku u svom gradu u Subotici“, smatra Milojko Pantić.

Pantić kaže da je osnovni krivac za višedecenijske incidente – sprega sporta, politike i kriminala.

„U toj sprezi najjača karika je mafija, to je priznao i naš predsednik države, više puta je rekao da ne može da privatizuje Zvezdu i Partizan, iako je pre toga govorio da je to jedino rešenje, ne može jer nema podršku da to uradi i nema snage, čak je decidirano rekao mali sam ja za takve stvari. A pred kim je on to mali i ko je to veći od njega u državi, pa ti mafijaši, ti profesionalni navijači, naš fudbal ima profesiju navijač“, dodaje Pantić.

Fudbalskom sudiji Srđanu Obradoviću određen je pritvor od 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužiocu. Međutim, da li očekivati epilog i, ako se dokaže krivica, trajno skidanje sa liste sudija.

„Sudija je praktično nekažnjiv. Ne postoji nijedan direktan način na koji možete da ga kaznite, osim da ga suspenduje strukovna organizacija. To se dešava ponekad, naravno prodje, posle 3-4, nedelje čovek se vrati na listu. Ekstremno retko se dešava da ih skinu skroz sa liste, bace u niži rang takmičenja ili prerano penzionišu“, navodi Novaković.