Gojković: Uskoro komisija za posledice NATO bombardovanja

Vesti 14. maj. 201809:29 > 09:30
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Skupštine Srbija Maja Gojković izjavila je danas da očekuje da se kraja nedelje završi rasprava i usvoji odluka o obrazovanju komisije za istragu posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Očekujem da do kraja nedelje izglasamo odluku o formiranju komisije, koju će predložiti Darko Laketić, to je plan i nadam se da ćemo ga zajedničkim naporima i ispuniti, rekla je ona za RTS.

Gojkovićeva je istakla da će ta komisija imati zahtevan zadatak da istraži posledice bombardovanja 1999. na zdravlje i životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na upotrebu projektila sa osirmašenim uranijumom.

Dodala je da je ubedjena da će se dokazati jednim suštinskim i posvećenim radom poslanika da ima uticaja bombardovanje osiromašenim uranijumom na porast malignih oboljenja u Srbiji.

„Mi imamo obavezu prema gradjanima da im nakon iscrpnog rada saopštimo istinu jer je to zločin bez presedana“, rekla je Gojkovićeva.

Ona je dodala da će u tome pomoći izveštaj italijanskog parlamenta, koji pokazuje da su italijanski vojnici oboljevali i oboljevaju od posledica toga što su boravili na području na kojima su korišćeni projektili sa osiromašeni uranijom.

„Prema tim podacima to je oko 4.000 obolelih vojnika od malignih oboljenja, a 300 je izgubilo život jer su boravili na tim područjima, a nisu imali nikakvu zaštitu“, rekla je ona.