Haradinaj: Od 15. juna Euleks ima samo savetodavnu ulogu

Vesti 11. maj 201823:15 > 23:19
N1

Kosovski premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je njegova vlada opredeljena za uspostavljanje vladavine zakona i da će od 15. juna Misija EU za vladavinu prava (Euleks) imati samo savetodavnu ulogu.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Haradinaj je u Prištini razgovarao sa šeficom Euleksa Aleksandrom Papadopulo o stalnim naporima kosovske vlade da se ojača poštovanje zakonitosti kao centralnog stuba za ekonomski razvoj i evropsku integraciju Kosova.

 Visoko ceneći ulogu Euleksa tokom svih ovih godina delovanja na Kosovu, on je rekao da su uspesi Euleksa i Kosova zajednički i u funkciji izgradnje poverenja građana u institucije.

„Premijer Haradinaj je informisan o okončanju mandata Euleksa i procesu razmene pisama između predsednika Kosova i visoke predstavnice EU Federike Mogerini“, kaže se u saopštenju i dodaje da je zahvalio šefici Euleksa za njeno angažovanje na poboljšanju pravosudnog sistema Kosova.

Aleksandra Papadopulo je kazala da će nakon okončanja mandata Euleks u savetodavnoj ulozi nastaviti da usko sarađuje sa Vladom Kosova na daljem jačanju vladavine zakona.