Novinarska udruženja povukla članove iz konkursnih komisija

Vesti 09. maj. 201813:40 > 13:48
Podeli:
Izvor: N1

Više novinarskih i medijskih udruženja saopštilo je da je povuklo svoje predstavnike iz komisija Ministarstva kulture i informisanja za ocenjivanje medijskih projekata zbog, kako se navodi, imenovanja "velikog broja kompromitovanih medijskih i paramedijskih radnika, iz fantomskih ili vlasti bliskih udruženja u konkursne komisije".

Navodeći da je time nadležno ministarstvo „obesmislilo proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja“, udruženja su zatražila obustavljanje konkursnog procesa, poništavanje rezultata dosadašnjeg rada na vrednovanju predloga projekata i formiranje novih konkursnih komisija „u skladu sa zakonom i dobrom praksom“.

„U pitanju su osobe koje su u prethodnom periodu, na lokalnim konkursima dodeljivali novac isključivo medijima bliskim vlasti, među kojima i onima koji svakodnevno i drastično krše Kodeks novinara Srbije, a istovremeno su diskriminisali profesionalne i kvalitetne medije koji rade u javnom interesu“, piše u saopštenju.

 Udruženja su izrazila sumnju u „kvalifikacije i dobre namere stručnoj javnosti potpuno nepoznatih osoba koje je Ministarstvo kulture imenovalo u komisije kao medijske stručnjake“.

„Jedini izlaz iz ove situacije je ponavljanje konkursnog procesa od imenovanja komisija nadalje. Komisije moraju biti sastavljene od predstavnika relevantnih i reprezentativnih udruženja, nekompromitovanih osoba visoke stručnosti i moralnih načela, među kojima treba da budu i predstavnici nezavisnih institucija i udruženja gradjana“, piše u saopštenju.

Novinarska udruženja su navela i da su „bez obzira na neke probleme“, konkursi Ministarstva kulture u velikoj meri u proteklom periodu uvažavali javni interes, i ocenila da je „žalosno da se skandalozna praksa konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja sa lokalnog nivoa preselila na državni“.

Potpisnici saopštenja su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija Lokal pres.