Janković: Rodna diskriminacija najprisutnija na tržištu rada

Vesti 08. maj. 201814:02 > 14:11
Podeli:
Izvor: N1

Stopa nezaposlenosti muškaraca u Srbiji je 14,1 odsto a žena 15,4 odsto, rečeno je na okruglom stolu "Rodna neravnopravnost na tržištu rada u Srbiji“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla da joj najveći broj pritužbi pristiže zbog diskriminacije na tržištu rada.

Ona je rekla da je svake godine, diskriminacija na tržištu rada najčešće prijavljivana i da to pokazuje da su naši građani najspremniji da je tu prijave. 

„Da li je ona najveća, nismo uradili istraživanje, ali imamo dovoljno pokazatelja da jeste“, rekla je ona i objasnila da je posao pitanje egzistencije i da se tu ljudi ohrabre da prijave da su diskriminisani. 

„Ali je strah i dalje taj koji sputava i žene i muškarce da prijave slučaj diskriminacije, bojeći se za svoj posao, i to moramo razumeti, jer je sasvim normalno da se neko plaši gubitka posla“, zaključila je Janković. 

Prema njenim rečima, razlika u platama u Srbiji je oko 10 odsto u korist muškaraca u odnosu na žene, ali da je problem u tome što je to teško dokazati, pošto poslodavci u privatnom sektoru nemaju zakonsku obavezu da obezbede transparentnost obračuna zarada. 

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović navela je da je vlada povećala davanja za aktivno zapošljavanje sa 2,8 milijardi dinara na 3,6 milijardi dinara. 

„Izdvojili smo 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i subvencije za zapošljavanje žena žrtava nasilja za 20 odsto“, navela je ona. 

Anketa o radnoj snazi za poslednji kvartal prošle godine zabeležila je veliki jaz između stope zaposlenosti i aktivnosti žena i muškaraca, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. 

Stopa zaposlenosti muškaraca je 54 odsto, a žena je oko 39 odsto, naveo je on. 

Martinović je dodao da žene na evideciji NZS čine 52 odsto i tretiraju se kao teže zapošljiva kategorija. 

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović ukazao je da je svaki radnik na crno diskriminisan, odnosno bez ikakvih prava i naveo je da je inspekcija u prošloj godini otkrila 769 neregistrovanih firmi. 

Prema njegovim rečima, u 2017. zlostavljanje na radu prijavilo je 45 žena i 32 muškarca, što je za 28 odsto više nego 2016.

Đurović je predočio da su kazne za poslodavce koji prekrše Zakon o zabrani diskriminacije od 600.000 do 1,5 miliona dinara. 

Kao problem, on je ukazao na to da postupci koji se tim povodom pokrenu zastarevaju za dve godine. 

Šefica agencije UN Women u Srbiji Milana Rikanović naglasila je da ekonomski položaj žena utiče na sve sfere i da sve politike moraju da uključe rodnu perspekivu.

„Borba protiv nasilja nad ženama ne može ići bez ekonomskog osnaživanja žena, unapređenja obrazovanja, niti smanjenja siromaštva, a politike koje donosimo zahtevaju uvođenje rodne perspektive u sve planove i budžete“, poručila je Rikanović.