Pitanja o ostavci ministra Vujovića i u parlamentu

Vesti 08. maj 201812:47 > 12:49
N1

Rekonstrukcija Vlade Srbije, ostavka ministra finansija Dušana Vujovića i najava da će na njegovo mesto doći gradonačelnik Beograda Siniša Mali bile su teme o kojima su poslanici u Skupštini Srbije danas najčešće govorili.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je premijerku Anu Brnabić koji su razlozi za rekonstrukciju Vlade Srbije, nazvao je taj čin „španskom serijom“ i „sapunicom koja će da se razvlači tokom cele godine“, koja služi za zamajavanje naroda i skretanja pažnje sa suštinskih životnih problema.

On je pitao premijerku iz kojih razloga je Vujović podneo ostavku i da li zato što nije mogao više da „sluša naloge onih koji su protiv interesa države, a u interesu družine koja danas rukovodi Srbijom“.

„Da li je razlog što Vujović ne želi da radi u cilju i interesu onih mafijaških kriminalnih organizacija koje žele da kradu novac građana Srbije, pa je onda potrebno neko sposobniji da umesto njega uđe u Vladu, poput Siniše Malog, dokazanog majstora afera, čoveka koji je najprepoznatljiviji u ovoj vlasti u korupcionaškim poslovima“, pitao je Alekasić.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj je, međutim, sa „kriminalnim aferama“ povezao Vujovića i kazao da je više puta tražio njegovu ostavku, te da se podnošenjem ostavke ide na zataškavanje tih afera.

Šešelj je rekao da je Vujović, između ostalog, odgovoran zbog nečinjenja u pogledu situacije u Upravnom i Izvršnom odboru Komercijalne banke u kojoj država ima 36 odsto učešća i koja se „namerno srozava da bi joj se smanjila vrednost i bila prodata za budzašto“.

Milojičić: Vujović jedini koji ima obraza jer je podneo ostavku

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić ocenio je da je rekonstrukcija Vlade Srbije glavna tema kada god građani Srbije osete da nemaju novca u novčaniku i hrane u frižideru.

„SNS im onda ponudi skandal u Hrtkovcima ili smene nekih ministara, a svaki novi ministar im je lošiji od prethodnog“, rekao je Milojičić.

On je kazao da veruje da je Vujović jedini koji ima morala i obraza jer je podneo ostavku, jer nije hteo da učestvuje u farsi lažnih brojeva i dodao da je Vujović kada je branio državni budžet za ovu godinu priznao da je SNS zadužila građane za šest godina vlasti za 10 milijardi evra.

Vukadinović: Skandalozan odlazak Srpske liste na proslavu Alijanse za budućnost Kosova

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba „Nova Srbija-Pokret za spas Srbije“ govorio je o „skandaloznom“ odlasku predstavnika Srpske liste na proslavu 18 godina Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Prištini.

On je naveo da je u pitanju privatna proslava osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima Fatmira Ljimaja, Kadrija Veseljija i Ramuša Haradinaja.

„Mi ne možemo zatvarati oči pred tom činjenicom niti to opravdavati nužnošću učešća u dijalogu da bi se pomoglo građanima Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji. Ovo je pomoć samo tim licima i njihovim funkcijama“, ocenio je Vukadinović.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić govorila je o pokušaju ubistva Vladimira Jovanovića zvanog Maradona kod vrtića u Pančevu za kog je rekla da je član Srpske napredne stranke.

Ona je pitala ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića zašto izbegava da se oglasi tim povodom i da li je to možda zato što je Jovanović po „partijskoj liniji“ zaposlen u javnom komunalnom preduzeću u Pančevu ili zato što je bio odbornik SNS u Pančevu.

Tepić je pitala i šta su ministar policije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar preduzeli jer su nasilno i neovlašćeno funkcioneri Srpske napredne stranke Branko Malović i Dejan Simeunović zvani Simke prisustvovali u lekarskim prostorijama dok se Jovanoviću ukazivali pomoć i to na „opšte zgražavanje lekara koji nisu mogli sa njima da izađu na kraj“.

Poslanici su posle toga nastavili raspravu o amandmanina na Predlog zakona o vojnom obrazovanju, ali pošto je ostalo još malo vremena predsedavajući uglavnom samo iščitava amandmane na taj predlog zakona, što će biti učinjeno i sa amandmanima na preostale predloge zakona koji su na dnevnom redu.