Srbija je u nekim oblastima danas dalje od EU nego 2000.

Vesti 07. maj 201821:22 > 21:23
N1

Čini se da je Srbija danas oko pojedinih važnih pitanja dalje od članstva u EU nego 2000. godine kada se započeo proces pridruživanja, ocena je Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji povodom 9. maja, Dana Evrope.

Kako su naveli u saopštenju, Srbiji je data mogućnost da 2025. postane članica EU, ali da bi se to ostvarilo Srbija mora da obavi potrebne reforme.

„Nema više prostora za izgovore i odlaganja. Srbija ne može sebi da dozvoli luksuz da bude prozivana da malo ili ništa ne preuzima na suzbijanju korupcije i pranja novca, izgradnji savremenog sudstva i vladavine prava zaštiti prava svojih građana i slobode medija“, naveo je Forum.

Dodaju da je „lista upozorenja duga i da će ostati tako dok ne bude shvaćena kao lista poslova koji se ne mogu odlagati“.

Kako su ocenili, Srbija ne bi trebalo sebi da dozvoli da se ne zna za šta se zalaže u međunarodnim odnosima i na kojim principima zasniva spoljnu politiku.

„Ogledalo spoljne politike Srbije je njena politika u regionu, stepen saradnje sa susedima. Oživljavanje antagonizama iz nedavne prošlosti iz vremena nasilnog raspada Jugoslavije, neodmerena i neodgovorna javna istupanja i podsticanje niskih strasti udaljavaju od evropskih i civilizavijskih vrednosti i kompromituju učesnike u ovim raspravama i institucije iz kojih dolaze“, ocenio je Forum.

Kako su naveli, disonantni tonovi u izjavama ličnosti u političkom vrhu Srbije, koji bi trebalo da vode računa o spoljnoj politici, međunarodnom položaju i interesima, dovode u sumnju da postoji koherentna vizija spoljne politike Srbije, a još manje saglasnost u njenom sprovođenju.

„Suočeni smo sa situacijom bez presedana, kolapsom civilizovanog diplomatskog dijaloga, gde sagovornici zaboravljaju da treba da postoji razlika između ličnog, neprimereno izrečenog, i izjave u ime države koju predstavljaju. Zaboravlja se na dostojanstvo sopstvene države i države sagovornika“, saopštio je Forum.

Kako su ocenili, Srbija je nedovoljno iskoristila 18 godina od pokretanja procesa pridruživanja, a preostalih sedam do 2025. je malo vremena, pa strukturama vlasti, parlamentu, vladi i ministarstvima, predstoji veliki posao kojim treba da potvrde svoje opredeljenje za evropski put Srbije i svoje tvrdnje da Srbija nema druge alternative.