Trendafilova: Novi tužilac, novi početak suda za OVK

Vesti 07. maj 201814:16 > 14:24
AFP/Peter Dejong

Predsednica suda za zločine OVK u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je "sigurna" da će, posle imenovanja američkog pravnika Džeka Smita za glavnog tužioca tog suda, tužilaštvo početi da ispunjava svoj manadat.

Čestitajući Smitu izbor, Trendafilova je navela da je „uverena da će se njegovo bogato iskustvo u krivičnim istragama i gonjenju, kako u SAD, tako i u međunarodnom okruženju, pokazati presudnim za ispunjenje mandata“ tužilaštva. 

„Radujem se uspostavljanju produktivne saradnje sa gospodinom Smitom i sigurna sam da će tužilaštvo ići napred ka ispunjenju svog mandata“, podvukla je Trendafilova. 

Američki pravnik Džek Smit postavljen je za novog glavnog tužioca suda za zločine OVK u Hagu, saopštio je taj sud. Smit će zameniti Dejvida Švendimana kome je, krajem marta, istekao ugovor sa vladom SAD na osnovu kojeg je radio kao tužilac suda. 

U saopštenju suda navodi se da Smit „ima iskustva u istragama o visoko pozicioniranim funkcionerima, kao i u međunarodnim krivičnim istragama“. 

„Počašćen sam i srećan da je pred mene postavljen ovaj izazov i radujem se što ću da nastavim istragu“, izjavio je Smit. 

Sud za zločine OVK, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu. Sud je nadležan za „zločine započete ili počinjene na Kosovu“ od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine. 

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK „vodiće sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope… od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima“.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson. 

Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji iznetih u Martijevom izveštaju.