Ministarstvo: Vojska Srbije dobila 740 belgijskih pušaka

Vesti 06. maj 201821:34 > 21:40
Podeli:
Izvor: Pixabay

Vojska Srbije dobila je 740 jurišnih pušaka belgijske proizvodnje SKAR-L, čime je završen projekat opremanja specijalne brigade od 1.500 vojnika, izjavio je pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović i dodao da je to deo programa opremanja Vojske Srbije započetog pre dve godine, sa ciljem unapređenja operativnih i funkcionalnih sposobnosti.

„Takvom puškom opremljene su specijalne jedinice SAD, Britanije, Nemačke, Francuske i mnogih drugih zemalja. Tu pušku proizvodi fabrika FN iz Herstala koja ima 120 godina tradicije“, naveo je Miloradović za RTS.

On je rekao da je belgijska jurišna puška SKAR-L, koja je pre dva dana stigla u magacine Vojske Srbije, nabavljena po nalogu specijalnih jedinica i Generalštaba i predstavlja jednu od najboljih pušaka te namene u svetu.

Na isporuku puške se, kako je dodao, čekalo dugo zbog tri štrajka u toj čuvenoj fabrici u poslednjih godinu i nešto dana kao i zbog problema sa izdavanjem izvozne dozvole između Vlade Valonije i centralne vlade.

Govoreći o projektu „1.500“, Miloradović je naveo da je nabavljeno 26 različitih grupa naoružanja – najsavremenijih pušaka, pištolja, nišanskih sistema, ronilačke, penjačke, padobranske opreme.

Dodao je da je nabavljeno i više stotina termovizijskih i opto-elektronskih sistema kojima je udesetostručena sposobnost vojske da noću uočava ciljeve na određenim koordinatama.

Prema njegovim rečima, projekat „1.500 plus“ podrazumeva opremanje ostalih pešadijskih jedinica Vojske Srbije sličnim oružjem domaće proizvodnje.

„To su modularna Zastavina puška ‘M-17’ koja koristi novi revolucinarni metak 6,5 mm, novi Teleoptikovi nišani, nove snajperske puške i vozila, kao i robotizovane platforme ‘mali miloš’, ‘lazar’ i naša domaća opto-izviđačka i elektronska oprema“, naveo je Miloradović.