Pripadnici Garde Vojske Srbije proslavili svoj dan

Vesti 04. maj 201814:32 > 14:34
Tanjug/Zoran Žestić

Pripadnici Garde Vojske Srbije proslavili su praznik Dan jedinice svečanim defileom i prikazom dela tehnike u kasarni "Dedinje".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, ministar Aleksandar Vulin rekao je da će Garda VS imati važniju i snažniju ulogu kao borbena elitna jedinica.

Vulin je zahvalio gardistima na njihovom požrtvovanju, svakodnevnoj upornosti i ljubavi koju osećaju prema Srbiji.

Govoreći o istorijatu Garde Vojske Srbije i njenim današnjim zadacima, komandant te jedinice, general-major Milomir Todorović rekao je da je Garda uvek bila u prvim redovima kao snaga i uzdanica vojske.

„Stoosamdesetosma godišnjica Garde Vojske Srbije, koju obeležavamo, povod je i prilika da se osetimo izuzetnim jer pripadamo društvu koje izuzetno ceni svoju vojsku i doživljava je kao deo svog integriteta i sopstvenog dostojanstva“, kazao je Todorović.

Pohvaljenim pripadnicima Garde su uručena priznanja, nakon čega su jedinice izvele defile u kojem su prikazale deo osposobljenosti i reprezentativnih motornih vozila kojima raspolažu.

Tanjug/Zoran Žestić

Garda obeležava 6. maj kao znak sećanja na dan kada je naredbom knjaza Miloša Obrenovića na Đurđevdan 1830. godine u Požarevcu odabrana prva grupa od 73 naočitih mladića od kojih je formirana prva gardijska jedinica u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković, predstavnici verskih zajednica, organizacija i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalnih vlasti i boračkih organizacija.