Roditelji nestalih beba naišli na "zatvorena vrata"

Vesti 04. maj 201812:43 > 19:32
N1

Roditelji nestalih beba protestovali su ispred zgrade Vlade, nezadovoljni što je u skupštinsku proceduru ušao predlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta,a kome se oni protive. Roditelji smatraju da je predlog zakona sporan jer ne obavezuje vlasti da pokrenu istragu o sudbini dece.

Roditelji nestalih beba traže istragu i istinu o svojoj deci, a ne novac kao nadoknadu za ono što su preživeli, kako predlog Zakona o deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta propisuje.

„Taj zakon predviđa na kraju, članom 21, ukoliko oni ne mogu da odrede sudbinu naše dece, da će doneti rešenje da to ne mogu i da će nam platiti materijalnu odštetu od 10 hiljada evra, a to nije ono što mi 16 godina tražimo“, kaže Nikola Šegrt iz Beogradske grupe roditelja.

„Mi tražimo, znači jednu istragu, koja će nas dovesti do istine i kao krajni epilog DNK analizu“, rekla je Mirjana Novokmet, Beogradska grupa roditelja.

Pet godina je prošlo od presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom je Srbija obavezana da reši sudbinu nestalih beba. Usvajanje zakona od tada se čeka, a stručnjaci kažu da sadašnji predlog ne ispunjava predloge iz Strazbura.

„Radi se o tome da je Evropski sud za ljudska prava naložio Republici Srbiji da uspostavi mehanizam nad kojim će nadzor vršiti zaštitnik građana, što u ovom slučaju nije moguće, jer se ovde radi o vanparničnom, sudskom postupku, koji ne može da bude kontrolisan od zaštitnika građana“, objašnjava pravni zastupnik roditelja Danilo Ćurčić.

Vlada je u martu predlog zakona u Skupštinu poslala, roditelji od vlade traže i da ga iz Skupštine povuče.

Osim što su protestovali, roditelji nestalih beba su i satima čekali da ih neko iz Vlade Srbije primi, kako bi nekom od nadležnih uručili svoje zahteve za povlačenje zakona iz procedure.

Uzalud je obezbeđenje šest puta tražilo prijem za roditelje, vrata Vlade ostala su zatvorena. Pomoć su pokušali da potraže i u Predsedništvu. Tamo im je obezbeđenje reklo da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da sa njima razgovara.