Novinari ne veruju u svetlu medijsku budućnost

Vesti 03. maj 201818:23 > 18:29
N1

Danas je Svetski dan slobode medija. Novinarska udruženja su, tradicionalno, dan ranije objavila proglase, u kojima pozivaju vlast da poštuje medije, a novinare da se bore za spas profesije. Kao i ranijih godina, pozvali su medije da se priključe akciji "5 minuta gromoglasne tišine", koja podrazumeva kratak prekid redovnog programa u 5 do dvanaest.

Novinari u Srbiji su ugroženi, u lošem ekonomskom i položaju, većina ih radi za plate koje su ispod republičkog proseka, skloni su autocenzuri i izloženi su raznim formama pritiska, ali su i meta čestih napada, opšta je ocena strukovnih udruženja o položaju novinara u Srbiji. Dugogodišnji novinari, sagovornici N1, kao pogubne, ističu razne forme pritisaka.

„Danas postoje sofisticirani pritisci na medije, tako da većina medija je suočena sa ogromnim ekonomskim problemima. I zato su nestale i Vranjske novine, zato su Južne vesti pod prtitiscima, zato su svi mediji koji se usude da drugačije rade i pomenu Vučića u negativnom kontekstu, zato su oni u opasnosti da opstanu“, kaže novinarka Safeta Biševac.

Sve vlasti od uvođenja demokratije u Srbiju poklušavale su da kontrolišu medije, samo su se načini razlikovali, kaže Slobodan Stupar i dodaje da to ne bi mogli da urade bez podrške samih novinara. Za deo kolega kaže da su potkupljivi i ne razmeju šta je novinarstvo.

„Moral je ozbiljan problem ljudima kojima je stalo do ozbiljnog novinarstva. Ako si pošten, ako hoćeš da ispričaš priču do kraja, čistu, mora da jednu količinu rizika prihvatiš, danas je jako mali procenat ljudi u novinarstvu koji su spremni da prihvate rizik“, kaže novinar Slobodan Stupar.

Povodom Svetskog dana slobode medija novinarska udruženja objavila su proglas u kome podsećaju da su brojne međunarodne organizacije, među kojima Evropska komisija i Reporteri bez granica, upozorile na zabrinjavajuće nazadovanje Srbije i pozivaju novinare da se suprostave uništavanju profesije.

Uprkos većini izveštaja o sve gorem stanju u medijima i padu medijskih sloboda, rastu broja napada na novinare, sve većem ekonomskom iscrpljivanju i sve snažnijim pritiscima države, većina domaćih medija nije se odazvala na pozive udruženja za učešće u akciji 5 minuta gromoglasne tišine. Ni medijska udruženja nisu se proslavila, pa je današnji dan obeležavan samo objavljivanjem proglasa i skromnom debatom sa dvadesetak učesnika, koju čak nisu sami ni organizovali. I spomenik čitaocu, kod koga su se novinari ranije okupljali obeležavajući svoj dan, tačno u 5 do 12, danas je ponovo usamljen.

Trend suzbijanja medijskih sloboda i srozavanje položaja novinara nije karakterističan za Srbiju, već ceo svet. U kombinaciji sa lažnim vestima koje se sve češće plasiraju kao validne, situacija je pogubna, smatraju sagovornici N1. Do poboljšanja u medijima može doći ukoliko prethodno dođe do velikih društvenih, socijalnih i političkih promena širom sveta, dodaju oni, ali ne veruju u svetlu medijsku budućnost.