Radomirović: Moguće da opet "fantomski mediji" pokupe sve

Vesti 02. maj. 201818:32 > 18:34
Podeli:
Izvor: N1

Odluka o zaustavljanju rada na izradi medijske strategije koja nema "pun legitimitet" je dobra, ocenili su Vladimir Radomirović i Maja Stojanović u Danu uživo. Oni su, povodom komisija za sufinansiranje medijskih sadržaja, izrazili bojazan da će se ponoviti situacija u kojoj "fantomski mediji pokupe sav novac".

Medijska udruženja zatražila su od Ministarstva kulture i informisanja da, uz imena članova komisija za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa, saopšte i organizacije i asocijacije koje su ih predložile.

Istovremeno usledila je i odluka premijerke Ane Brnabić da se zaustavi dalji rad na medijskoj strategiji, jer, kako je rečeno, Radna grupa koja se njom bavi nema pun legitimitet. Brnabić je pozvala predstavnike medijskih udruženja koja su napustila Radnu grupu, da se vrate i pomognu u izradi strategije.

Predsednik Udružena novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović kaže da je odluka da se zaustavi dalja izrada medijske strategije „dobra odluka“.

„Videli smo da je i (državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja) Aleksandar Gajović bio zatečen tom odlukom, ali za nas je to dobra odluka. Vrh države je odlučio da zaustavi rad na Medijskoj strategiji, rekavši da sva medijska udruženja treba da uzmu učešće u njenoj izradi, a da međunarodne organizacije treba da budu konsultovane“, izjavio je Radomirović.

 On kaže da je UNS tražio da se objave nacrt te strategije koji je rađen u proteklom periodu.

„Mi smo tražili da se objavi taj nacrt, treba da vidimo šta piše u tom dokumentu. Postoje neke verzije koje kolaju u medijima…ali se čini da treba da vidimo šta stoji u njemu“, kađe gost N1.

I Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa, koja je predstavnik Grupe za slobodu medija, kaže da je zaustavljanje izrade strategije dobra vest.

„Jedan od zahteva Grupe za slobodu medija bio je zaustavljanje dalje izrade te strategije. To je korak u pravom smeru. Sada su sve oči uprte u Vladu Srbije i u ministarstvo – na koji način će ona biti rađena, koje asocijacije će biti uključene u rad radne grupe…Treba dati predloge i videti na koji način će se to raditi“, rekla je.

Izvor : N1

Prema njenim rečima, neki detalji strategije koji su mogli da se vide u medijima nisu dobri.

„Draftovi koji su izašli u javnost, ono što smo videli, su loša rešenja, jer se država vraća u medije…Ima nekih 14 strana strategije, što je malo za takav jedan dokument, koji ne definiše konkretne smerove šta će s medijima da se dešava“, dodaje Stojanović.

Kako je rekla, ono što je ključno za rad na izradi nove medijske strategije je „reprezentativnost glavnih udruženja“ i „način na koji se prikupljaju i spremaju dokumenta“.

Oprezno s najavama iz Vlade

Pozivu premijerke Brnabić svim udruženjima da se uključe u rad na novoj strategiji, Radomirović pristupa oprezno.

„Novinari treba uvek da budu skeptični prema najavama vlasti. Ostaćemo oprezni i sada, a UNS će se truditi da bude dobro reprezentovan u novoj radnoj grupi…Novinari i mediji su ugroženi, rade za plate ispod republičkog proseka, a s takvim primanjima teško da se mogu suprotstaviti vlastima“, rekao je Radomirović.

On naglašava da zakoni koji će proisteći iz Medijske strategije treba da ojačaju položaj medija i novinara, kako bi, kaže, oni mogli da služe javnom interesu i građanima.

Ove godine prvi put komisije Ministarstva kulture i informisanja koje odlučuju o sufinansiranju medijskog sadržaja počele su rad, a da nije objavljen sastav tih komisija.

Radomirović kaže da je neophodno da se objavi ko je predložio članove tih komisija, kao i njihove biografije.

„Strahujemo da će se ponoviti situacija da će fantomski mediji pokupiti sav novac. U Smederevu recimo imamo podatak, da od 20 miliona dinara, čak 14 miliona je dato za projekte koji nisu opravdani – ili nisu odrađeni, ili nisu poznati“, kaže gpredsednik UNS-a.

Kako je rekao, to su zloupotrebe koje se mere stotinama miliona dinara.

„I mi smo pozvali ministarstvo da izvrši nadzor nad tim konkursima“, dodao je.

O 3. maju, Danu slobode medija, Stojanović kaže da ga medijski radnici dočekuju „tužno“.

„Dočekujemo ga tužno, imamo sve izveštaje, i Evropske komisije i lokalnih aktera, koji kažu da je u svim oblastima sloboda medija ugrožena. Ovaj dan, ne bih rekla da ikako može da se slavi. Neka dobra naznaka je pokretanje izrade nove medijske strategije, ali je prerano za slavlje“, ocenila je gošća N1.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo: