Savić: Privođenje na skupu trebalo je da spreči Đorđević

Vesti 01. maj. 201817:46 > 17:48
Podeli:
Izvor: N1

Ranka Savić, iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, ocenila je da je dobro što je protest radnika održan u Beogradu, iako nije ujedinio sve sindikate. Učešće ministra Zorana Đorđevića na skupu je iznenađujuće – jer su upravo on i Vlada doprineli tome da radnici budu nezadovoljni, rekla je i dodala da je on trebalo da spreči privođenja.

U Beogradu su danas protest održali Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije pod sloganom „Da plate ustanu, a mladi ostanu“.

 „Dobro je da je održan skup i da Srbija nije jedina država koja nije izvela radnike na protest, ali žao mi je što nismo zajedno izašli na taj protest kako bismo bili brojniji. Ali broj je ipak nebitan, važna je poruka koju bismo poslali da smo solidarni, da smo se ujedinili“, rekla je Savić.

Ona je kazala da ne može da oceni negativnim učešće ministra Đorđevića na protestu, ali je dodala da to smatra nespojivim sa tim događajem.

„Učešće Đorđevića je bilo iznenađenje i za mene. Ne mogu da govorim protiv toga, nije loše što je bio, ali je malo nespojivo. Predajete neke zahteve, nezadovoljni ste, a sa vama ide ministar koji je zajedno sa Vladom doprineo tome da radnici budu nezadovoljni“, rekla je.

Ona je dodala i da privođenje dve osobe na protestu nije trebalo da se desi i da je upravo Đorđević trebalo to da spreči.

„Nije loše da naši predstavnici vlasti dođu povremeno među radnike, čuju radnike, vide koje su to muke i kako ti ljudi žive. Lepo je biti minstar, ali odvojite se od svakodnevice i problema. Neko treba i da ga podseti, nisam videla ništa strašno u tome što su ga pitali koliko mu je plata i ne vidim razlog privođenja“, istakla je Savić.

Govoreći o tome zašto u protestu nisu učestvovali i drudi sindikati, ona je navela da je komplikovano objasniti odnose među sindikatima i dodala da je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata bila spremna da izađe na protest kako bi svi zajedno poslali poruku i Vladi i poslodavcima čime su nezadovoljni. „Druga dva sindikata koji sebe nazivaju reprezentativnim, međutim, smatraju da su dovoljni sami sebi“, rekla je.