Mihajlović: Sastanak sa Blerom nije bio tajan

Vesti 26. feb 201511:19 > 15:36
Izvor: Fonet

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da sastanak članova Vlade sa bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom u Beogradu nije bio tajan i da je razgovarano o iskustvima kroz koje su druge države prolazile u procesu reformi.

Ova Vlada razgovara sa mnogim sadašnjim i bivšim premijerima država i moramo da budemo ponosni na to, rekla je Mihajlović.

povezana vest

Na pitanje ko je platio dolazak i predavanje Blera odogovorila je da ne zna iz kojeg fonda, ali da sigurno nije iz budžeta.

„Ja sam potpuno sigurna da nije angažovan kao savetnik uz nadoknadu zato što je ovo bio zaista razgovor uz kafu“, rekla je Mihajlović.

Kako je istakla, kada bivši premijer Velike Britanije dolazi u Beograd ili bilo koji drugi grad na svetu, to sigurno budi pažnju, pa je normalno i prirodno da ministri razgovaraju sa njim, „i to je dobro“.

To nije tajna, i to nikad nije tajna. Nekada je sa reflektorima, nekada bez njih, ali nije tajna. Možda je to izazvalo neverovatnu pažnju zato što nije bilo pod reflektorima, rekla je Mihajlović.

Na pitanje da li je bilo priče o odnosu članova Vlade sa medijima, Mihajlović je odgovorila da nije, nego se razgovaralo „samo o tome šta je Vlada uradila u prošloj godini, a šta rade druge vlade“.

Razgovarali smo o tome kako sve Vlade u svetu imaju probleme u prvoj godini, jer je vrlo često izgube. Ali, srpska Vlada je nije izgubila, donela je zakone, mere fiskalne konsolidacije, napravila aranžman sa MMF, krenuće u konkretne kapitalne investicije, ukazala je ona.

Na pitanje zašto baš Bler, koji je 1999. godine bio jedan od najvećih zagovornika bombardovanja Srbije, Mihajlović je odgovorila da su tada mnogi pozivali na bombardovanje, poput predsednika Francuske Žaka Širaka, koji je potom 2001. bio prvi gost u Beogradu.

Vujović: Plaćanje usluga Tonija Blera nema veze sa budžetom

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da pitanje plaćanja savetnickih usluga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera nema veze s budžetom Srbije.

„Ja nisam u poziciji da odgovaram na takva pitanja. To nema veze sa budžetom“, rekao je Vujović odgovarajući na pitanje agencije Beta koliko koštaju Blerove usluge Vladi i odakle ih Srbija plaća.

Vujović je dodao da on nema takve podatke.