Trivan: Uskoro istraživanje o posledicama NATO bombardovanja

Vesti 28. apr 201815:10 > 15:17
Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da će Koordinaciono telo i nacionalna laboratorija za naučno istraživanje posledica NATO bombardovanja biti formirani u narednih mesec dana.

On je pojasnio da osnivanje nacionalne laboratorije ne podrazumeva formiranje nove naučne ustanove, već koordinaciju svih državnih laboratorija koje su sposobne da sprovedu potrebna istraživanja. 

„Neće biti dovoljno da samo mi budemo sigurni šta se dogodilo 1999. godine, već da celom svetu pokažemo do kakvih smo zaključaka došli. Dugujemo i našoj i svetskoj javnosti objašnjenje šta se dogodilo i koje su potencijalne posledice“, rekao je on.

Trivan je pojasnio da se ne radi samo o posledicama upotrebe osiromašenog uranijuma, te da su tokom NATO agresije bombardovana hemijska i petrohemijska postrojenja. 

„Nije sve u zemlji, mnogo različitih hemijskih čestica otišlo je u atmosferu i tako su mogle da se prenesu i u okolne zemlje, kao što su Grčka, Bugarska, Rumunija. Upravo zato je neposredno posle agresije Grčka učestvovala u remedijaciji određenih lokacija u Srbiji koje su gađane tokom bombardovanja“, ukazao je Trivan. 

On je naglasio da će Srbija u svojim istraživanjima koristiti i iskustva okolnih zemalja kao što je Italija. 

„Činjenica da su italijanski vojnici, koji su boravili na Kosmetu, imali maligna oboljenja i da su tužili svoju državu i dobili je na sudu, govori da smo na pravom putu“, rekao je Trivan. 

Upitan da li će istraživanja biti sprovedena i na teritoriji Kosova, Trivan je naglasio da to nije političko pitanje i da osiromašeni uranijum i hemija ne prave razliku među nacijama. 

„Ponekad se zaboravlja da je najveća „žrtva“ bombardovanja bio prostor Kosova. Na teritorijama koje su bombardovane osiromašenim uranijumom rođena su deca koja nemaju veze sa politikom i sa onim što se tada dogodilo, a mogla bi da budu žrtve svega toga“, upozorio je Trivan. 

Prema njegovim rečima, pogrešno je što u javnosti na Kosovu odbija da se govori o toj temi i što se priča o posledicama bombardovanja tumači kao srpska propaganda. 

„Posledice svakako postoje, samo je pitanje kolike su. Pokušaćemo da deo istraživanja obavimo na Kosovu, jer to nije politika, već utvrđivanje stanja životne sredine“, rekao je ministar. 

Početkom oktobra prošle godine ministri zdravlja, odbrane i zaštite životne sredine Srbije održali su prvi zajednički sastanak sa članovima Inicijativnog odbora koji su predložili da se utvrde posledice NATO bombardovanja. Inicijativa eminentnih naučnika prethodno je dobila podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.