Promene Ustava: Da li se struka ućutala ili je ućutkana?

Vesti 25. apr 201818:34 > 18:46
N1

Bura oko nacrta izmena ustava Srbije u delu koji se tiče pravosuđa ne prestaje. Ministarka pravde Nela Kuburović tvrdi da su svi zahtevi struke ispoštovani i da je predloženi nacrt u skladu sa evropskim standardima, dok tužioci nesmanjenom žestinom inistiraju na tome da se tim izmenama politički uticaj na njih pojačava.

Na tvrdnje ministarke da su primedbe struke sve tiše, tužioci poručuju da se nisu ućutali, nego su ućutkani. Rasplet se očekuje tek u junu.

Tužioci će imati veću autonomiju, dok će sudije biti i samostalne i nezavisne, a obe grane sudske vlasti biće lišene političkog uticaja prilikom izbora u radu, tvrdi ministarka pravde Nela Kuburović, odgovarajući na ključne primedbe struke o nacrtu izmena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe i navodeći da on ispunjava sve evropske standarde.

“Mi smo ovim promenama Visokom savetu tužilaštva dali mogućnost da isključivo vrše izbor zamenika javnog tužuoca i da budu predlagač republičkog javnog tužioca i javnih tužilaca, a do sada je to radila Vlada. Ako se uporedi postojeće stanje sa predloženim promenama, možete da vidite da je data i te kako veća autonomija Državnom veću tužilaca, a to je sve u skladu i sa standardima u regionu“, objašnjava ministarka.

U Udruženju tužilaca Srbije kažu da to nije tačno. Navode da država zadržava uticaj na izbor članova tog tela koje bira tužioce i da takvih primera nema u regionu.

N1

Čak i da ima, u Srbiji tužioci vode istragu umesto istražnih sudija i bar zbog toga bi trebalo eliminisati uticaj politike pri izboru tužilaca, kao i sudija. I to nije jedini problem koji može dovesti do toga da politički uticaj bude veći nego sada, tvrdi Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca.

“Kod nas ćemo dobiti apsolutnu kontrolu skupštinskih predstavnika odnosno članova koje bira Skupština u postupku izbora i napredovanja sudija i tužilaca, i velika je opasnost u postupku utvrđivanja odgovornosti za postupanje tužilaca koje po ovim predlozima može da pokreće i ministar pravde”, upozorava on.

U prilog činjenici da je revidirani tekst koji je poslat Venecijaskoj komisiji dobar, ministarka navodi da su čak i kritičari utihnuli.

“Poslednje dve nedelje od kako je objavljen nacrt nisam čula tako glasne zamerke”, primetila je Kuburović.

Međutim, u Udruženju tužilaca objašnjavaju da većina medija odbija da objavi njihove stavove.

“Naravno kad ne možemo u medije, osim N1 i još par, vrata su nam zatvorena”, ističe Stefanović.

Ipak, ministarka poručuje, sviđalo se to njima ili ne, struka će morati da prihvati izmene ukoliko na njih zeleno svetlo da Venecijalnska komisija, kojoj je nacrt izmena Ustava poslat.

Kako je najavljeno, u maju će predstavnici tog tela EU boraviti u Srbiji kako bi proverili dokle se stiglo sa reformama i kako bi u junu objavili finalni izveštaj o tome.