Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ispunio cilj

Vesti 25. apr 201808:47 > 10:23
Podeli:
Izvor: Tanjug / Filip Krainčanić

Ministarka pravde Nela Kuburović ocenila je da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici tokom dosadašnje primene ispunio osnovni cilj uspostavljanja multisektorske saradnje i dobre koordinacije policije, tužilaštva i sudova.

Navodeći da će 1. juna biti obeležena godina od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ministarka je za Radio-televiziju Srbije ocenila da taj akt ima preventivnu funkciju s obzirom da je danas razmotreno više od 30.000 slučajeva nasilja u porodici.  

„To nisu samo novi slučajevi već se tužilaštva i sudovi bave i ranije prijavljenim slučajevima. Imajući u vidu da je izrečeno više od 12.000 hitnih mera to znači da je zakon preventivno reagovao i da je u tim slučajevima sprečeno da dođe do samog nasilja ili do eskalacije“, kazala je ministarka pravde.

„Srbija u junu predstavlja Venecijanskoj komisiji nacrt izmena Ustava“

Ministarka pravde najavila je da će Srbija u junu predstaviti Venecijanskoj komisiji nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa. 

Gostujući na RTS, ministarka je kazala da će u slučaju da Venecijanska komisija uputi zamerke, tekst izmena Ustava biti redigovan. 

„Nadam se da će Vlada Srbije moći da uputi tekst u skupštinsku proceduru do kraja godine da bismo mogli da okončamo postupak i našu obavezu iz Akcionog plana i samim tim da stvorimo dobre osnove za donošenje novih zakona čiji je cilj jačanje nezavisnosti sudstva, samostalnosti tužilaštva i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija“, kazala je ministarka. 

Prema njenim rečima, kritike strukovnih udruženja i javnosti na tekst izmena Ustava mnogo su manje nakon usvajanja konačnog nacrta koji je, kako je rekla, „koncizniji, sistematičniji, precizniji“. 

„Ministarstvo pravde je ranije najavilo da će otkloniti sve argumentovane primedbe. Više od 35 pisanih priloga dostavljeno je Ministartsvu pravde, a održana su i četiri okrugla stola tokom same javne rasprave o izmenama Ustava“, kazala je Nela Kuburović. 

Ona je navela da je Ministarstvo pravde odustalo od takozvanog „zlatnog glasa“ i pokušalo da nađe drugi mehanizam koji bi omogućio kontinuirani rad Visokog saveta sudstva tako da ne dolazi do blokade u samom tom telu. 

„Polemiku je izazvalo i ko se smatra istaknutim pravnikom koji može biti član Visokog saveta sudstva. Sada smo i kroz Ustavne odredbe pokušali da damo smernice ko može da ispuni te kriterijume, ali će sve biti detaljnije regulisano zakonom“, kazala je ministarka.

„Vlada Srbije će odgovoriti na mere Hrvatske“

Komentarišući poslednja dešavanja u odnosima Beograda i Zagreba, ministarka je ocenila da ona izazivaju „ozbiljnu zabrinutost“ u pogledu odnosa sa Hrvatskom i narušavaju dobar početak rešavanja otvorenih pitanja između dve zemlje.

„Vlada Srbije će odgovoriti na mere Hrvatske pre svega kada je reč o zabrani ulaska u tu zemlju ministru odbrane Aleksandru Vulinu, ali verujem da je dijalog u interesu obe strane, naročito imajući u vidu otvorena pitanja, i da će ono što je dogovoreno na sastanku sa ministrom pravde Hrvatske biti sprovedeno“, kazala je Nela Kuburović.

Ona je podsetila da je formirana komisija koja treba da se bavi razmenom tajnih spiskova lica sa poternica za ratne zločine, kao i, kako je rekla, „još bitnija“ komisija koja treba da reguliše procesuiranje ratnih zločina srpskih i hrvatskih državljana.