Brnabić o medijskoj strategiji: Ne moramo da krenemo od nule

Vesti 24. apr 201816:58 > 16:59
Tanjug / Filip Krainčanić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučila da se zaustavi dalji rad na Medijskoj strategiji jer radna grupa koja se time bavi nema pun legitimitet usled odsustva svih relevantnih medijskih udruženja.

Ona je na Skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kazala da je dogovoreno da savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević pomogne u daljoj komunikaciji u vezi izrade Medijske strategije kako bi se stvorila atmosfera u kojoj je moguće voditi dijalog.

 „Dogovorili smo da Suzana Vasiljević, kao osoba koja ima jako dug staž u saradnji sa medijima i lično poznaje sve urednike i većinu novinara kao i predstavnika medijskih udruženja, pomogne u daljoj komunikaciji u kojoj ne moramo svaki put da se slažemo, ali moramo ostati posvećeni dijalogu“, kazala je Ana Brnabić.

Premijerka je kazala da je važno da u slučaju da se nastavi rad na medijskoj strategiji, medijska udruženja neće ponovo napuštati dijalog.

Ona je navela i da će Ministarstvo kulture ostati krovni resor u okviru koga će se razvijati medijska strategija.

„Ne mislim da moramo da krenemo od nule već od one tačke u kojoj su medijska udruženja, jedna za drugim, napuštala radnu grupu“, rekla je Ana Brnabić.

Upitana kada bi medijska strategija mogla biti završena, premijerka je ocenila da će to zavisiti od dijaloga sa predstavnicima UNS-a, NUNS-a, NDNV-a i drugih medijskih udruženja koja žele da učestvuju u radu na strategiji.

„Najpre treba da uspostavimo format dijaloga i da budemo sigurni da smo u tome zajedno, kao i da, kada uložimo vreme i energiju u taj dokument, ne počnu da istupaju jedni za drugim iz radne grupe“, rekla je Ana Brnabić.

Ona je podsetila da je posle sastanka sa predstavnicima Grupe za slobodu medija dala inicijativu ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću da razgovara o njihovom vraćanju u radnu grupu što se nije dogodilo ni nakon tri održana sastanka.

„To nije atmosfera u kojoj možemo da radimo na dokumentu koji će imati pun legitimitet. Nadam se da ćemo ovaj put svi zajedno uspeti“, kazala je predsednica Vlade Srbije.