Ministarstvo o Savetu: Naše je da listu prosledimo skupštini

Vesti 24. apr 201812:36 > 12:41
N1/arhiva

Ministarstvo kulture je, u odgovoru na pitanja N1, saopštilo da je prilikom procedure izbora članova Nacionalnog saveta za kulturu postupilo u skladu sa svojim ovlašćenjima, "ne ulazeći u sporove koje među sobom imaju reprezentativna udruženja i prosledila Narodnoj skupštini sve predloge kandidata koje su dostavila reprezentativna udruženja".

Ministarstvo je tako odgovorilo na pitanje zašto je skupštinskom Odboru za kulturu prosledilo zbirnu listu kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu, na kojoj su se našla dva imena koja nisu predložila udruženja, tj. ovlašćeni predlagači, već Koordinacioni odbor umetničkih udruženja koji prema Zakonu na to nema pravo.

Predstavnici sedam reprezentativnih udruženja smatraju da je time prekršen član 16. Zakona o kulturi, kao i da je o svemu obavešteno Ministarstvo, koje je ipak dostavilo listu skupštinskom odboru na odlučivanje.

Predstavnici tih udruženja objašnjavaju da su na listu dospeli nezakonito predloženi kandidati i zahtevaju da skupština, koja zakone donosi, iste i poštuje.

„Zakon o kulturi nije umetničko delo, dakle nije ni roman, ni pesma, ni drama, da može slobodno da se interpretira u skladu sa našim individualnim maštama, zanosima i obrazovanjem. Zakon o kulturi je nedvosmislen“, izjavila je potpredsednica Udruženja dramskih umetnika Srbije Tatjana Mandić Rigonat.

U članu 16. Zakona o kulturi kaže se da predloge kandidata za Nacionalni savet za kulturu, pored ostalih, daju reprezentativna udruženja. Koordinacioni odbor umetničkih udruženja sprovodi postupak predlaganja, ali ne predlaže kandidate.

Zakon je, međutim, prekršen kada su se na listi kandidata koju je Ministarstvo kulture poslalo skupštini, a Odbor za kulturu usvojio, našla imena Vladimira Logunova i Živorada Ajdačića, koje udruženja ne priznaju za svoje predstavnike.

 U odgovoru koji je Ministarstvo kulture i informisanja prosledilo N1 kaže se da se četiri člana Nacionalnog saveta za kulturu biraju na predlog reprezentativnih udruženja, vodeći računa o zastupljenosti svih profila.

„Napominjemo da je suština ove odredbe u tome da četiri člana Nacionalnog saveta za kulturu budu predstavnici reprezentativnih udruženja, ali s obzirom na veliki broj reprezentativnih udruženja (ima ih ukupno 31), zakonodavac je želeo da uprosti proceduru tako što je odredio da Koordinacioni odbor umetničkih udruženja organizuje postupak predlaganja vodeći računa o zastupljenosti svih navedenih umetničkih profila“, navodi se u saopštenju.

U ovoj proceduri uloga i nadležnost Ministarstva kulture i informisanja je da predloge koje objedini Koordinacioni odbor i dostavi Ministarstvu, prosledi Narodnoj skupštini na dalju proceduru. Shodno tome, Ministarstvo kulture i informisanja je i postupilo i na osnovu dopisa Koordinacionalnog odbora, prosledilo predloge Narodnoj skupštini, dodaju.

Ministarstvo je, kako kažu, prosledilo skupštini i predloge koje su dostavila reprezentativna udruženja koja su u dopisu navela da ih Koordinacioni odbor nije obavestio o mogućnosti predlaganja svojih kandidata.

„Napominjemo da je Koordinacioni odbor naknadno dostavio Ministarstvu kulture i informisanja novi dopis u kome je naveo da je naknadno usaglasio predlog za još jednog kandidata, koji je Ministarstvo kulture i informisanja prosledilo Narodnog skupštini na dalju nadležnost“, navodi se u saopštenju.