Brnabić: Obaveza svih institucija kazniti nasilje nad decom

Vesti 21. apr 201812:25 > 12:26
N1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je dužnost i obaveza svih institucija da osiguraju da ubice dece, silovatelji i nasilnici budu najstrože kažnjeni.

U odgovoru na otvoreno pismo direktora Fondacije „Tijana Jurić“ Igora Jurića, koji je Skupštini Srbije predao peticiju da se izmenama Krivičnog zakonika uvede doživotni zatvor za ubice dece, premijerka je kazala da je „država odlučna“ i da je Ministarstvo pravde angažovano na usvajanju novog zakona.

„Verujem da ovakva vrsta zločina zaslužuje apsolutno najstrožu kaznu i za mene tu nema nikakve dileme. Svesna sam da proces traje duže nego što ste očekivali ali samo iz jednog razloga: da dobijemo dobar zakon koji kada bude usvojen, neće biti osporavan“, navela je predsednica Vlade Srbije a preneo Blic.

Po njenim rečima, važno je da taj zakon bude jasan i primenljiv od prvog dana njegovog važenja.

„Takvo rešenje će omogućiti da počinioci ovakvih zločina budu kažnjeni, bez izuzetka“, navela je Ana Brnabić.

Fondacija „Tijana Jurić“ predala je prošlog novembra Skupštini Srbije inicijativu sa više od 158.000 potpisa građana za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece.

Tom inicijativom za promenu Krivičnog zakonika, traži se i da ti osuđenici nemaju pravo na puštanje na uslovnu slobodu.

Trenutna maksimalna kazna za ubistvo dece je od 30 do 40 godina a predlagači inicijative smatraju da nije dovoljna.

Potpisi su za sedam dana prikupljeni u više od 40 opština i gradova Srbije a inicijativu su parlamentu predali osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić, i glavni i odgovorni urednik lista Blic Predrag Mihailović.