"Proksima" demantuje navode, stručni nadzor u KC Niš

Vesti 20. apr 201817:35 > 17:39
Podeli:
Izvor: N1

Proizvođač medicinske opreme "Proksima" demantuje navode lekara da su oni proizvođači kabla koji se zapalio i tokom operacije žučne kese teško povredio nogu pacijentkinje u Kliničkom centru. Klinički centar je formirao komisiju za unutrašnji stručni nadzor koja će sagledati rad lekara i kompletnog osoblja koje je radilo u operacionoj sali.

Nesreća u operacionoj sali se dogodila 11. aprila. U „Proksimi“ kažu da je po proceduri, osim Agencije za kontrolu lekova i medicinskih sredstava trebalo da kao distributeri budu obavešteni i oni, a to se nije dogodilo.

U Kliničkom centru tvrde da su procedure ispoštovali i da odgovornost za događaj nije njihova. Podsećamo da je uprava Kliničkog centra novinarima pet dana odgovarala da nikakve nesreće na operacionom stolu nije bilo.

Emilija Rakić otpuštena je iz bolnice, ali njeno lečenje i dalje traje. Pije lekove protiv bolova i u KC odlazi na previjanja.

Kaže da veruje lekarima i da zna da je posao hirurga bio da gleda u ranu dok je laparoskopski vađena žučna kesa, ali se u javnosti često čuju komentari da je krivac za nesreću bio u operacionoj sali i postavlja pitanje šta će kablovi uz telo pacijenta.

 Nesreću je, dakle izazvao deo koji je trebalo od nesreće da štiti pacijente. Sve su i dalje pretpostavke, jer i distributeri opreme kažu da iako su u javnosti navedeni kao proizvođači kabla, oni to nisu, o nesreći su saznali iz medija, a oštećene uređaje i kablove nisu videli.

Direktor „Proksime“ kaže da šta se zapravo zapalilo prvi put vidi na fotografiji iz operacione sale koju smo mu mi pokazali.

Tako se slučaj kabl menja u slučaj elektroda. Prošlo je devet dana od nesreće na operacionom stolu, a još se ne zna ni šta se uopšte desilo.

„I dalje nije jasno da li osim interne postoji još neka zvanična istraga o ovom događuju“, izjavio je direktor KC Niš Zoran Radovanović.

Zbog mogućih sudskih procesa, kaže direktor KC, sve uređaje čuvaju. Kaže da opasnosti za pacijente i osoblje u operacionim salama nema.

Formirana komisija za unutrašnji stručni nadzor

Izvor : N1

Klinički centar je formirao komisiju za unutrašnji stručni nadzor koja će sagledati rad lekara i kompletnog osoblja koje radilo u operacionoj sali kada je tokom laperoskopske operacije žučne kese pacijentkinja zadobila opekotinu noge, izjavio je Radovanović.

„Zdravstvena inspekcija je već intervenisala, a Ministarstvo zdravlja će sigurno tražiti da se uradi spoljašnji stručni nadzor. O svemu je obaveštena Agencija za medicinska sredstva i lekove“, rekao je Radovanović na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Beta.

Prema njegovim rečima, nakon obavljenog unutrašnjeg i spoljašnjeg stručnog nadzora biće veoma brzo poznato da li je pregorevanje kabla koji je opekao pacijentkinju izazvano nečijom nestručnošću ili je kabl „izvarničio“.

Radovanović je kazao da je prilikom sastavljanja službene beleške, lekar nesmotreno, ne i zlonamerno, spomenuo da je proizvođač kabla koji je opekao pacijentkinju firma „Proksima“.

„Proksima je distributer, ne i proizvođač kabla, ali greška nije načinjena namerno. Lekar ne mora da zna tehničke detalje svakog dela aparata sa kojim radi“, istakao je Radovanović.

On je kazao da je greškom u službenoj belešci bilo napisano da se tokom operacije zapalio aparat za laperoskopsku operaciju, a zapravo se upalio kabl.

Bojan Jovanović, hirug koji je operisao pacijentkinju koja je zadobila opekotinu noge, potvrdio je da je tokom operacije došlo do defekta na kablu neutralne elektrode.