Šta o rešenju za Kosovo i unutrašnjem dijalogu misle građani

Vesti 19. apr 201818:57 > 19:16
Izvor: N1

Šta o rešenju za Kosovo i unutrašnjem dijalogu misle građani? Istraživanje Fondacije za otvoreno društvo i Ipsos stratedžik marketinga, pokazuje da su građani svesni da Srbija nema nikakav uticaj na Kosovu.

Čak trećina, od oko hiljadu ispitanih, nije za kompromis u cilju rešavanja problema. Upitani da obrazlože svoja stanovišta, građani odgovaraju da nemaju dovoljno inforrmacija.

Da li, sedam godina od početka briselskog dijaloga, građani znaju koja su moguća rešenja kosovskog čvora?

„Njima i dalje uopšte nije jasno šta Srbija želi i koji su dugoročni planovi kada je Kosovo u pitanju i to obrazlažu time što kažu – srpske vlasti nisu nikada, pa ni sada, poslale poruku narodu šta je cilj i ono što je još važnije, kako se taj cilj može ostvariti“, kaže Jadranka Jelinčić iz Fondacije za otvoreno društvo.

Ipak je Kosovo, iako ne uvek na listi prioriteta, za građane eksplozivna tema, ističe Srđan Bogosavljević iz IPSOS-a.

„Dok se nešto ne desi što ih podseti na Kosovo, ta važnost Kosova je manja. Sada je nešto veća nego uobičajeno, jer imamo svaki dan neku priču, nemamo dijalog, ali imamo priču o dijalogu“, objašnjava Srđan Bogosavljević.

A od početka dijaloga većina ispitanih veruje da Srbija na Kosovu nema nikakv uticaj, da je nezavisnost najizglednija opcija, ali čak trećina ne želi kompromis sa Albancima. I taj procenat raste.

„Građani ne brane uticaj, oni brane želje, oni kažu – naša je želja da to bude suštinska autonomija, ali bez ozbiljne participacije Albanaca u vlastima Srbije“, kaže Bogosavljević.

Većina ispitanih, pak, nije spremna na lična odricanja – da žive na Kosovu ili pod vanrednim bezbednosnim merama, a ne bi prihvatili ni umanjenje plata i penzija zarad Kosova.

„Jasno se vidi da nema preciznog i konzistentnog stava“, dodaje Bogosavljević.

Bez šokantnih otkrića i stabilna nestabilnost stavova građana, zaključuju autori istraživanja, navodeći da bi u slučaju jasno definisanog i preciznog pitanja na referendumu većina građana bila protiv nezavisnosti Kosova.