Vlada Kosova: Najpozitivniji izveštaj o napretku do sada

Vesti 17. apr 201822:54 > 23:06
N1/ Jovana Štetin

Vlada Kosova ocenjuje da Izveštaj o napretku Evropske komisije pokazuje da Kosovo ima mnogo posla do punog učlanjenja u EU, iako je to napozitivniji izveštaj o napretku Kosova do sada.

„Ovaj je najpozitivniji izveštaj koji je Kosovo imalo zadnjih godina kako kada se radi o konkretnom napretku takođe i oko trendova u funkciji unapređenja procesa“, kaže se u izjavi Vlade Kosova o Izveštaju o napretku koji je Evropska komisija danas objavila.  

Prema Vladi u izveštaju je izražen napredak koji je postignut u vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno utvrđivanjem slučajeva visokog nivoa organizovanog kriminala i korupcije.  

Napredak je takođe, prema Vladi postignut i kada se radi o oduzimanju imovine i merama predupređenja ekstremizma i radikalizma.  

Izveštaja prema vladi ukazuje i na vrlo dobre rezultate u oblasti ekonomskog razvoja, ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, pripremama za reformu javne administracije i njen početak.  

Takođe se kao uspesi pominju napori za normalizaciju odnosa i nastavak dijaloga sa Srbijom, integracija srpskih sudija i tužilaca u pravosudni sistem Kosova, napredak u kontroli redovne i ilegalne migracije kao i u drugim oblastima.  

„Kosovo nema dilema u svom putu ka EU, uprkos činjenici da u EU ima podela oko integracije Kosova u evropsku porodicu. Pomenuti napredak u ovom izveštaju je jasan dokaz su ispunjeni svi kriterijumi za liberalizaciju viza“, kaže se u izjavi vlade Kosova.  

Ocenjuje se da se, nezavisno od toga što Izveštaj o napretku nije adekvatan mehanizam za ocenu ostvarivanja kriterijuma, dalja kašnjenja u liberalizaciji viznog režima ne mogu pravdati neispunjavanjem kriterijuma.  

„Kosovo s pravom očekuje da EU sada prizna napredak i da relevantni mehanizmi daju zeleno svetlo za liberalizaciju viza što je brže moguće“, kaže se u izjavi.  

Vlada ocenjuje da nezavisno od toga predstoje veliki izazovi i posao na poboljšanju života građana Kosova. 

„Izazove koji su pomenuti u izveštaju Vlada Kosova će identifikovati i radiće da se oni što je brže moguće prevaziđu“, zaključuje se u izjavi vlade.