Palmer o dijalogu: Nadamo se normalizaciji do kraja godine

Vesti 17. apr 201822:29 > 22:30
Tanjug/Zoran Žestć

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer je izjavio da njegova zemlja očekuje da Beograd i Priština, uprkos problemima, nastave dijalog i da se nada normalizaciji odnosa do kraja godine, iako ne postoje određeni rokovi.

On je za Glas Amerike, program na srpskom jeziku, rekao kako Amerika ne vrši poseban pritisak na Beograd u smeru normalizacije odnosa, tačnije – da ga vrši na sve učesnike pregovaračkog procesa.  

„Ovo je bio težak period u odnosima Srbije i Kosova i u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Mislim da je važno da se dve strane vrate za pregovarački sto što je pre moguće, pokušaju da stave događaje od pre tri nedelje iza sebe i gledaju napred, da pokušaju da pronađu način da ostvare napredak u dogovorenim ciljevima“, rekao je Palmer govoreći o proterivanju direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Marka Đurića.  

Prema njemu bi bilo sjajno da se normalizacija odnosa između dve zemlje ostvari do kraja ove godine.  

„Mislim da postoji prilika za značajan napredak u dijalogu do kraja 2018. ako se obe strane posvećeno vrate procesu. Ako se to ne dogodi – tu smo na duže staze. Nadam da se da će dve strane moći da ostvare napredak, verujem da je to moguće, ali ne postavljam krajnji datum. Bićemo u ovome koliko god da treba“, kazao je Palmer. 

Zamoljen da komentariše poslednje posete visokih američkih zvaničnika Beogradu i da li one znače pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Palmer je rekao da su njegova i poseta pomoćnika državnog sekretara Mičela Beogradu bile deo šire posete Zapadnom Balkanu i da posete nisu bile organizovane samo za Srbiju.  

„Ako je reč o tome da li vršimo pritisak na predsednika Vučića, vršimo pritisak na sve uključene strane da se ponovo posvete dijalogu i krenu napred ka ostvarenju dogovorenih ciljeva. Važno je da se obe strane posvete procesu, urade ono za šta su odgovorne da bi se napredovalo ka uspešnom rešenju“, kaže Palmer.  

Naš je cilj da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija ali za to nemamo neki rok, kaže Palmer i dodaje da je članstvo u UN komplikovani proces, treba vremena da se ostvari, ali integracija Kosova u međunarodni sistem se nastavlja.  

„Nadam se da će se ubrzati i nadam se da će Kosovo u bliskoj budućnosti biti članica UN ali još jednom – nemamo neki zacrtani željeni datum u tom smislu, osim – što je pre moguće“, kazao je on.  

„Ubistvo Olivera Ivanovića tragedija, smatrao sam ga prijateljem“

Ističući da je lično poznavao Olivera Ivanovića i da ga je smatrao prijateljem, Palmer ocenjuje da je njegovo ubistvo tragedija i događaj koji je naneo štetu šansama za mir i zajedništvo u regionu, pošto je, prema njemu, Ivanović u čitavoj karijeri radio na tome da podrži zajedništvo među narodima regiona.  

„Veoma je važno da se istraga nastavi, da se odgovorni pronađu i odgovaraju“, smatra Palmer.