Tači: Napore Kosova krunisati statusom kandidata za članstvo

Vesti 17. apr. 201820:06 > 20:06
Podeli:
Izvor: Dimitar Dilkoff / AFP

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas, nakon objavljivanja Izveštaja o progresu Kosova za 2017. godinu, rekao da Kosovo treba da dobije status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Tači je istakao da posvećenost Kosova reformama, regionalnoj saradnji, dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom s jedne, te potvrda evropskih institucija da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju budućnost u EU s druge strane, treba da bude krunisana važnim korakom u evropskim integracijama Kosova, odnosno da Kosovo dobije status zemlje kandidata za članstvo.

„Kosovo ima potrebu da ima jasan evropski put i da se ravnopravno tretira u odnosu na ostale zemlje regije. Bez obzira koliko to može biti komplikovano za EU, u nedostatku jasne perspektive, sve drugo može da donese komplikacije i posledice ne samo za Kosovu, već i ceo region“, dodao je on.

Predsednik Kosova je pozvao insititucije da „bez gubljenja vremena … treba da uzmu u obzir sadržaj i nalaze Izveštaja o progresu, kako bi se bavili problemima i izazovima koji su predstavjeni. Pozdravljam činjenicu da je izveštaj imao pozitivan pristup procesu kriterijuma za liberalizaciju viza. Zato smatram hitnim pitanjem da se ovaj proces od strane EU što okonča, jer su građani Kosova umorni od mnogobrojnih izveštaja“, kazao je predsednik Kosova.

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, je danas, predstavljajući Izveštaj o napretku Evropske komisije o Kosovu, istakla kako je postignut mali napredak u nekim oblastima i da nije bilo napretka u oblastima obrazovanja, životne sredine i klimatskih promena.

Ona je istakla da je EK uznemirena nastavkom politizacije javne admnistracije, nedostatkom napretka u pitanjima očuvanja životne sredine, obrazovanja, povećanja zaposlenosti i proširene korupcije.